Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα του Zodiac, αυτό είναι το αποκρυπτογραφημένο Z340 μήνυμα

Η αποκρυπτογράφηση του κρυπτογραφημένου μηνύματος του δολοφόνου Zodiac, μια ιστορία που καλύπτει πάνω από πέντε δεκαετίες, αποκαλύφθηκε τελικά μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας που περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα πρόσφατο έγγραφο μιας διεθνούς ομάδας κρυπτογράφων.

Ο αινιγματικός δολοφόνος, υπεύθυνος για μια σειρά φρικιαστικών δολοφονιών στη Βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960, άφησε πίσω του ένα ίχνος από χλευαστικά γράμματα που περιείχαν πολύπλοκους κώδικες, με τον κώδικα Z340 να αποδεικνύεται ένας από τους πιο δύσκολους γρίφους.

Zodiac Z340

Δημοσιευμένο σε εφημερίδες τον Νοέμβριο του 1969, το κρυπτογράφημα Z340 είχε για καιρό μπερδέψει τους ειδικούς, μέχρι που ο David Oranchak, ο Sam Blake και ο Jarl Van Eycke ανακοίνωσαν μια επαναστατική λύση τον Δεκέμβριο του 2020, η οποία έλαβε την επικύρωση του FBI.

Το συνοδευτικό whitepaper 39 σελίδων, συμπληρωμένο με 23 σελίδες πηγαίου υλικού, εμβαθύνει στο περίπλοκο ταξίδι της αποκρυπτογράφησης του κρυπτογραφημένου μηνύματος.

Κεντρικό ρόλο στην ανακάλυψη έπαιξε η χρήση του AZDecrypt, ενός εξειδικευμένου προγράμματος που αναπτύχθηκε από τον Van Eycke για την αποκρυπτογράφηση. Αφού τελειοποίησαν το λογισμικό για να ενσωματώσει δυνατότητες μετατόπισης, το AZDecrypt ανέλυσε συστηματικά μυριάδες πιθανές λύσεις, ξεκλειδώνοντας τελικά τα μυστικά που ήταν κρυπτογραφημένα μέσα στο Z340.

Οι συγγραφείς εικάζουν ότι η πολυπλοκότητα του Z340 μπορεί να ήταν ακούσια, με τις εξελίξεις στην υπολογιστική ισχύ να βοηθούν τη διαδικασία αποκρυπτογράφησης. Η αποκάλυψη αυτή ρίχνει φως στις μεθόδους του κρυπτογράφου και υπογραμμίζει το πνεύμα συνεργασίας της κοινότητας των κρυπταναλυτών.

Η λύση του Z340 χρησιμεύει ως απόδειξη της επιμονής και της εφευρετικότητας πολλών γενεών κρυπτογράφων, σηματοδοτώντας το τέλος μιας προσπάθειας δεκαετιών για την αποκρυπτογράφηση ενός από τα πιο δύσκολα μηνύματα του δολοφόνου Zodiac.

THAT WASNT ME ON THE TV SHOW

WHICH BRINGS UP A POINT ABOUT ME

I AM NOT AFRAID OF THE GAS CHAMBER

BECAUSE IT WILL SEND ME TO PARADICE ALL THE SOONER

BECAUSE I NOW HAVE ENOUGH SLAVES TO WORK FOR ME

WHERE EVERYONE ELSE HAS NOTHING WHEN THEY REACH PARADICE

SO THEY ARE AFRAID OF DEATH

I AM NOT AFRAID BECAUSE I KNOW THAT MY NEW LIFE IS

LIFE WILL BE AN EASY ONE IN PARADICE DEATH

Το Z340 μήνυμα του Zodiac

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.