Μία εκπληκτική ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία. Βρήκαν μια νέα αίθουσα, μήκους 15 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων, με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τον Τρωϊκό Πόλεμο.
Πρόκειται για τοιχογραφίες στις οποίες διακρίνονται η Ωραία Ελένη, ο Πάρις, η Κασσάνδρα και ο Απόλλωνας, με ευρύτερη αναφορά στον ηρωισμό, αλλά και στην δύναμη της μοίρας.
Η αίθουσα φέρεται να ανήκε σε εύπορη οικογένεια και στον συγκεκριμένο χώρο οι οικοδεσπότες έτρωγαν και συνομιλούσαν με τους φιλοξενουμένους τους. Βρίσκεται δίπλα σε εσωτερική αυλή και σε μια εσωτερική σκάλα, στην οποία υπάρχει σχέδιο με κάρβουνο, στο οποίο απεικονίζονται δύο μονομάχοι και ένας φαλλός.
«Την νύχτα, με αναμμένα τα λυχνάρια, οι μυθικές φιγούρες των τοιχογραφιών θα έμοιαζαν σίγουρα να κινούνται», εξηγούν οι αρχαιολόγοι.
«Η Πομπηία είναι ένας θησαυρός που μας αφήνει πάντα άναυδους. Συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε φορά που τον ανοίγουμε και είμαι ευτυχής που στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό αυξήσαμε τα κονδύλια, ώστε να μπορέσουν να γίνουν νέες ανασκαφές», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.
Τι κρύβουν οι τοιχογραφίες
Τα κύρια θέματα που πραγματεύονται οι τοιχογραφίες είναι εκείνα του ηρωισμού, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις αναπαραστάσεις ζευγών ηρώων και θεοτήτων από τον Τρωικό Πόλεμο, αλλά και της Μοίρας και της δυνατότητας των ανθρώπων να αλλάζουν το πεπρωμένο τους. Η συχνή παρουσία μυθολογικών προσώπων στους τοίχους του καθιστικού και της τραπεζαρίας στα Ρωμαϊκά σπίτια στόχευε στο να ψυχαγωγήσει τους καλεσμένους, τροφοδοτώντας τους ταυτόχρονα με θεματολογία για τις συζητήσεις τους.
«Οι τοίχοι ήταν βαμμένοι με μαύρο χρώμα, ώστε με τον τρόπο αυτό να προλαμβάνεται ο χρωματισμός του από τον καπνό που έβγαινε από τα λυχνάρια. Οι άνθρωποι συναντιόντουσαν για να δειπνήσουν μετά τη δύση του ήλιου. Το τρεμάμενο φως των λυχναριών συνέβαλλε ώστε οι φιγούρες να δείχνουν ότι κινούνται, ειδικά μετά την κατανάλωση κάποιων ποτηριών καλού κρασιού από την Καμπανία», επισημαίνει ο Gabriel Zuchtriegel, Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.
Τα τμήματα που έχει φέρει στο φως μέχρι τώρα η ανασκαφή αποκάλυψαν δυο οικίες που συνδέονται μεταξύ τους, μια οικία με φούρνο και ένα πλυσταριό, που “κοιτούν” προς τη via Nola και των οποίων οι προσόψεις είχαν έρθει στο φως ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Πηγή: enikos