Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τι θα συμβεί όταν πεθάνει ο Ήλιος; Τίποτα δεν είναι αιώνιο και η μοίρα της Γης δεν είναι καλή

Καθώς ο Ήλιος γερνάει, ο αναπόφευκτος θάνατός του διαφαίνεται στον ορίζοντα, σηματοδοτώντας ένα μεταμορφωτικό ταξίδι σε λευκό νάνο. Μέσα από σχολαστική ανάλυση με επικεφαλής τον φυσικό Amornrat Aungwerojwit του Naresuan University, οι επιστήμονες εξετάζουν διεξοδικά την τύχη τριών λευκών νάνων, αποκτώντας πληροφορίες για το πεπρωμένο του ηλιακού συστήματος.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη αντιμετωπίζουν επικείμενο αφανισμό. Οι πλανήτες είναι προορισμένοι να καταβροχθίζονται από τον διογκούμενο Ήλιο, ενώ η επιβίωση της Γης κρέμεται από μια κλωστή. Εξαρτώμενη από περίπλοκες τροχιακές δυναμικές, η Γη μπορεί να γλιτώσει την καταστροφή, αλλά θα αναδυθεί δραστικά αλλαγμένη, απογυμνωμένη από τα γνωστά χαρακτηριστικά της.

Η μελέτη βασίζεται στις διακυμάνσεις της φωτεινότητας του λευκού νάνου, αποκαλύπτοντας την παρουσία περιφερόμενων συντριμμιών που βρίσκουν ένα ταραχώδες τέλος καθώς υποκύπτουν στη βαρύτητα του λευκού νάνου. Ο θάνατος της Γης προβλέπεται να είναι μια πιο ήπια μοίρα, καθώς είναι πιθανό να την καταπιεί ο διαστελλόμενος Ήλιος πριν από τη μεταμόρφωσή της.

Παρ’ όλα αυτά, το ηλιακό σύστημα δεν θα βγει αλώβητο, με τους αστεροειδείς και τα φεγγάρια να αντιμετωπίζουν πιθανή μετατόπιση και καταστροφή. Το χρονοδιάγραμμα της μοίρας της Γης επισπεύδεται από την επικείμενη εξάτμιση των ωκεανών της, που αναμένεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Ατενίζοντας το ουράνιο δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά μας, μας υπενθυμίζεται η παροδική φύση των κοσμικών σωμάτων και το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Η ιστορία του ηλιακού μας συστήματος χρησιμεύει ως ένας οδυνηρός προβληματισμός για το μεγαλείο και την ευθραυστότητα του σύμπαντος.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.