Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κανείς δεν γνωρίζει την περιουσία του… Δημοσίου

Η Ελλάδα παραμένει ένα κράτος φρίκης, ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Για παράδειγμα δεν γνωρίζει πόσα ακίνητα έχει, που είναι, πόσο αξίζουν, αν έχουν καταπατηθεί κ.ο.κ.
Το κράτος γνωρίζει μόνο ότι έχει 2.500 ακίνητα τα οποία έχει ενοικιάσει, δηλαδή έχουν ενεργές συμβάσεις μισθώσεων.
Για χιλιάδες άλλα δεν γνωρίζει πού βρίσκονται είτε είναι μπλεγμένα σε δικαστικές περιπέτειες με εκμισθωτές της, είτε αδυνατεί να τα εκμεταλλευτεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας φυσικά.

Το τελευταίο διάστημα, προσπαθούν να μετρήσουν τα ακίνητα που έχει το Δημόσιο αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Ξεκίνησαν να λένε ότι έχουν 72.000 ακίνητα αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για 72.000 εγγραφές. Τα ακίνητα μπορεί να είναι λιγότερα από 20.000, ίσως και λιγότερα.

Στην καταμέτρηση είδαν πως το 47% των ακινήτων του δείγματος παρουσίαζε έλλειψη στοιχείων σχετικά με τον εντοπισμό του (συντεταγμένες, διεύθυνση, ΚΑΕΚ, τοπογραφικό).

Σημαντικός επίσης είναι ο αριθμός των ακινήτων που διαπιστώθηκε πως έχουν καταπατηθεί, ενώ επίσης μεγάλος αριθμός ακινήτων υπόκειται σε εξαιρέσεις και περιορισμούς (π.χ. Natura και Ramsar).

Εκτιμάται μάλιστα ότι ο νόμος 5024/2023 περί κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, αποκαλύπτοντας απώλεια τίτλων λόγω χρησικτησίας και άλλων συναφών εξελίξεων. Δηλαδή το Δημόσιο θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του γιατί δεν ασχολήθηκε να την καταγράψει…

Τέλος να πούμε πως όταν μιλάμε για ακίνητα του Δημοσίου μιλάμε και για υποδομές, όπως δρόμοι, αεροδρόμια, μη καθορισμένες ζώνες λιμανιών, κτίρια στα οποία στεγάζονται οι φορείς του Δημοσίου, σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, φυλακές, νεκροταφεία, πάρκα και πλατείες, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και πολλά εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια.

Ένα χάος είναι η εικόνα που αφορά την περιουσία του Δημοσίου. Ένα χάος με υπογραφή: Πολιτικό σύστημα και κυβερνήσεις των τελευταίων 200 ετών. Ποτέ δεν γίναμε σοβαρό κράτος.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.