Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δείτε σήμερα τον διαβολικό κομήτη, σε μια συνάντηση που δεν θα ξαναδούμε για άλλα 71 έτη

Ο κομήτης 12P/ Pons-Brooks, γνωστός και ως διαβολικός κομήτης λόγω της εμφάνισής του, θα περάσει μπροστά από τον Γαλαξία της Ανδρομέδας, σε μια σπάνια συνάντηση, ου συμβαίνει κάθε 71 έτη.

Ο πράσινος 12P/Pons-Brooks που εκρήγνυται, θα βρεθεί στο υψηλό σημείο του εσωτερικού ηλιακού μας συστήματος, στον δρόμο του προς την Γη. Αναμένεται να περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας τον Ιούνιο, αλλά μέχρι τότε, μπορούμε με την βοήθεια της επιστήμης να τον δούμε στα μονοπάτια του στον νυχτερινό ουρανό, αρκεί να ξέρουμε που να κοιτάξουμε.

Σήμερα, 12 Μαρτίου, ο διαβολικός κομήτης θα περάσει μπροστά από τον Γαλαξία της Ανδρομέδα, που βρίσκεται σχεδόν 2.5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον δικό μας Γαλαξία. Ο διάσημος πλέον κομήτης κέρδισε το παρατσούκλι του λόγω των δύο κεράτων που αναπτύσσονται στην επιφάνειά του, λόγω των εκρήξεων από τον πυρήνα του. Από το 2023 όμως έχασε τα κέρατά του και απέκτησε μια πράσινη λάμψη, λόγω υψηλών επιπέδων διάνθρακα που διαθέτει.

Ο διαβολικός κομήτης είναι αυτό που ονομάζουμε κρυοηφαιστειακός κομήτης. Αυτό σημαίνει πως είναι ένα ηφαίστειο πάγου, που εκρήγνυται όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι υψηλή, ώστε να ραγίζει την επιφάνειά του. Κάθε φορά που γίνονται αυτές οι εκρήξεις, ο κομήτης γίνεται πιο φωτεινός, καθιστώντας ευκολότερη την παρατήρησή του στον νυχτερινό ουρανό.

Ενώ το πέρασμά του από την Ανδρομέδα θα είναι ορατό στον ουρανό, μπορείτε για σιγουριά να τον δείτε και μέσω livestream, από το The Virtual Telescope Project, σήμερα το βράδυ στις 20:30.

Αυτή η συνάντηση με τον Γαλαξία της Ανδρομέδας δεν θα συμβεί ξανά για τα επόμενα 71 έτη, για αυτό το σημερινό του πέρασμα είναι ξεχωριστό και σπάνιο. Ωστόσο ο κομήτης θα είναι ορατός με γυμνό μάτι τον Ιούνιο, που θα περάσει πολύ κοντά από την Γη. Άλλωστε έχει τεράστιο μέγεθος, όσο του Έβερεστ και κάτι τόσο μεγάλο είναι δύσκολο να μην φανεί στον νυχτερινό ουρανό!

Πηγή: Techmaniacs.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.