Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ανακαλύφθηκε στη Βρετανία το παλαιότερο απολιθωμένο δάσος στη Γη

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος στη Γη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στη νοτιοδυτκή Αγγλία. Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τα απολιθώματα χρονολογούνται 390 εκατομμύρια χρόνια πίσω και σπάνε το ρεκόρ που κατέχει ένα δάσος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κατά τέσσερα εκατομμύρια χρόνια.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε ψηλούς βράχους ψαμμίτη στη νότια πλευρά καναλιού Μπρίστολ κοντά στο Μίνεχεντ, σε κοντινή απόσταση ενός θερινού θερέτρου.

Τι είναι τα Καλαμόφυτα

Τα δέντρα, γνωστά ως Καλαμόφυτα, μοιάζουν αρκετά με φοίνικες, αλλά είχαν λεπτούς, κούφιους κορμούς. Δεν είχαν φύλλα, αλλά είχαν δομές που έμοιαζαν με κλαδιά, δήλωσε στο CNNi ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Νιλ Ντέιβις, λέκτορας στο τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Το ύψος τους έφτανε τα δύο έως τέσσερα μέτρα και έχαναν κλαδιά καθώς μεγάλωναν.

Το δάσος χρονολογείται από τη Δεβόνια περίοδο, πριν από 419 εκατομμύρια έως 358 εκατομμύρια χρόνια. Τα δέντρα είχαν παγιδεύσει ιζήματα στα συστήματα των ριζών τους, σταθεροποιώντας τις όχθες των ποταμών και τις ακτές, εξήγησε ο Ντέιβις.

«Με αυτόν τον τρόπο συσσωρεύουν το νερό σε ορισμένες θέσεις και δημιουργούν αυτά τα μικρά κανάλια», είπε. «Ουσιαστικά χτίζουν το περιβάλλον στο οποίο θέλουν να ζήσουν αντί να είναι παθητικά», προσθέτει.

Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα πρώιμα δάση, τονίζει ο Ντέιβις.

Ενώ τα απολιθώματα στην Αγγλία προέρχονται από ένα αραιό δάσος με ένα μόνο είδος δέντρου, το προηγούμενο αρχαιότερο δάσος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είχε μεγαλύτερη ποικιλία ειδών, όπως δέντρα που έμοιαζαν με αμπέλια και φύτρωναν στο έδαφος.

«Συγκρίνοντας τη χλωρίδα του Σόμερσετ με τη χλωρίδα της Νέας Υόρκης, μπορείτε πραγματικά να δείτε πόσο γρήγορα άλλαξαν τα πράγματα από την άποψη του γεωλογικού χρόνου», υπογραμμίζει ο Ντέιβις.

«Τα δέντρα παρείχαν επίσης βιότοπο για τα ασπόνδυλα που ζούσαν στο δάσος χάρη στα κλαδιά που έπεφταν στο έδαφος. Η ομάδα βρήκε ενδείξεις από πατημασιές και ουρές που άφησαν αυτά τα πλάσματα», δήλωσε ο Ντέιβις.

Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ήταν αυτά λόγω της έλλειψης φυσικών καταλοίπων, τα μεγαλύτερα είχαν πλάτος περίπου 5-10 εκατοστά, αποκάλυψε ο Ντέιβις. Η ομάδα βρήκε επίσης ενδείξεις ότι θάβονταν στο ίζημα για να μην ξεραθούν στο πολύ θερμό, ημίξηρο κλίμα.

Εκείνη την εποχή, οι βράχοι όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα, γνωστοί ως σχηματισμός ψαμμίτη Χάνγκμαν, συνδέονταν με τμήματα της σημερινής Γερμανίας και του Βελγίου και όχι με την Αγγλία. Παρόμοια απολιθώματα από κομμάτια ξύλου που ξεβράστηκαν στη θάλασσα έχουν βρεθεί σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που βοήθησε τον συνσυγγραφέα της μελέτης Κρίστοφερ Μπέρι παλαιοβοτανολόγο στη Σχολή Γεωεπιστημών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, να ταυτοποιήσει τα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Αγγλία.

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.