Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τι έγινε με τον άνθρωπο που έβαλε chip της Neuralink στον εγκέφαλό του;

Τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη εμφύτευση chip της Neuralink σε εγκέφαλο ανθρώπου. Η Neuralink είναι μια από τις εταιρίες του Elon Musk και τώρα, 20 μέρες μετά μας αποκάλυψαν την εξέλιξη του εγχειρήματος.

Πλέον ο πρώτος άνθρωπος που έχει στον εγκέφαλό του chip, έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς να εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές, εκτός αυτών που ήταν αναμενόμενες από την ομάδα πριν από το εγχείρημα. Την ανακοίνωση έκανε η ίδιο ο Elon Musk, μέσα από ζωντανή κουβέντα που είχε στα Spaces του κοινωνικού του δικτύου Χ.

Η Neuralink κατάφερε τον σημαντικό στόχο που είχε θέσει, για την αλληλεπίδραση με ψηφιακά συστήματα, καθώς ο ασθενής ήδη μπορεί να κουνήσει το ποντίκι υπολογιστή με την σκέψη του.

Συγκεκριμένα ο Elon Musk δήλωσε:

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, με νευρικές επιπτώσεις που γνωρίζουμε. Ο ασθενής είναι σε θέση να μετακινεί ένα ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη του».

Elon Musk Neuralink

Το εμφύτευμα έχει σαν στόχο να βοηθήσει ασθενείς με κινητικά προβλήματα και παράλυση, ώστε να μπορέσουν με χρήση εξωτερικών τεχνολογιών, όπως ο υπολογιστής, να επικοινωνούν αλλά και να κάνουν βασικά πράγματα. Το chip έχει το μέγεθος ενός κέρματος και συνδέεται στον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια.

Σύμφωνα με την Neuralink, μπορεί να καταγράψει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγάλη ακρίβεια, αφού τα ηλεκτρόδια εισάγονται απευθείας στον εγκέφαλο.

Ο πρώτος στόχος επιτευχθεί λοιπόν, αφού ήταν ο έλεγχος του ποντικιού και η πληκτρολόγηση με την σκέψη. Φανταστείτε να είχε αυτή την δυνατότητα ο Stephen Hawking, πόσο μεγαλύτερη συνεισφορά θα μπορούσε να είχε προσφέρει στην επιστήμη! Αυτή η τεχνολογία πιθανότατα θα κάνει πιο λειτουργικά άτομα με κινητικά προβλήματα ή άτομα με πλήρη παράλυση. Προφανώς δεν έχει δημιουργηθεί για χρήση σε κανονικά άτομα, ούτε αυτός είναι ο σκοπός αυτής της τεχνολογίας.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.