Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η Γη έχει μίνι φεγγάρια που μπορούν να γίνουν καταπέλτες επανδρωμένων διαστημοπλοίων για διαπλανητικά ταξίδια

Το 2006 οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα μικρό διαστημικό βράχο διαμέτρου λίγων μέτρων, ένα πολύ μικρό αστεροειδή που η τροχιακή του κίνηση έμοιαζε ιδιαίτερα περίεργη. Διαπίστωσαν πώς όταν ο αστεροειδής αυτός που έλαβε την κωδική ονομασία 2006 RH120 έρχεται στη διαστημική μας γειτονιά είτε οι βαρυτικές δυνάμεις του πλανήτη μας είτε οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις της Γης με τον Ήλιο τον υποχρεώνει να μπουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα επόμενα χρόνια εντοπίστηκαν και άλλοι τέτοιου είδους αστεροειδείς με διάμετρο όχι μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτά τα αντικείμενα «ημι-φεγγάρια» και «μίνι-φεγγάρια».

 

Ο Ρίτσαρντ Μπίνζελ καθηγητής πλανητικών επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT, ρίχνει στο τραπέζι με φουτουριστική αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα θεωρία. Όπως λέει «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνουμε ένα διαπλανητικό είδος και τα μίνι-φεγγάρια μπορούν να βοηθήσουν να το πετύχουμε».

Σύμφωνα με τον Μπίνζελ αυτά τα μίνι φεγγάρια μπορούν να μετατραπούν σε βάσεις στις οποίες θα υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα επιτρέπουν στην ανθρωπότητα να μετακινείται γρήγορα και αποτελεσματικά στο ηλιακό μας σύστημα και το Διάστημα γενικότερα.

Στα μίνι φεγγάρια θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προμήθειες (καύσιμα, νερό τρόφιμα) ώστε ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο να μην χρειάζεται να είναι υπερφορτωμένο για να ταξιδέψει στον προορισμό του και φυσικά όσο περισσότερα μίνι-φεγγάρια μετατραπούν σε βάσεις τόσο πιο βαθιά στο ηλιακό μας σύστημα θα μπορεί να ταξιδέψει μια επανδρωμένη αποστολή.

Σύμφωνα με τον Μπίνζελ ένα βασικό πρόβλημα στα επανδρωμένα διαπλανητικά ταξίδια είναι η ταχύτητα και η επιτάχυνση των διαστημοπλοίων που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για να καλύπτονται γρήγορα οι τεράστιες αποστάσεις στο Διάστημα. Όπως λέει τα μίνι φεγγάρια θα λειτουργούν εκτός των άλλων και ως ένα είδος καταπέλτη αφού οι διαστημικοί βράχοι κινούμενοι με μεγάλη ταχύτητα στο Διάστημα θα προσφέρουν την απαραίτητη ώθηση στα σκάφη που θα εκτοξεύονται από εκεί για να ξεκινούν το ταξίδι τους με μεγάλη επιτάχυνση.

Ακούγεται σίγουρα ως ένα πολύ μακρινό σενάριο αλλά εξαιτίας της ραγδαίας επιστημονικής και τεχνολογικής δεν μπορεί κανείς να το θεωρήσει ως ακατόρθωτο. Αν κάποια μεγάλη κρατική ή ιδιωτική διαστημική εταιρεία έθετε ένα τέτοιο στόχο είναι σίγουρο ότι οι πιθανότητες επίτευξης του θα αυξάνονταν σημαντικά και πολύ συντομότερα από ότι κάποιος θα πίστευε.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.