Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Γιατί άραγε ταβάνιασαν οι τιμές των ενοικίων;

Όλοι φταίνε που πήγε 500ρικο τον μήνα μια γκαρσονιέρα, εκτός από τους πολιτικάντηδες που χαράτσωσαν την ακίνητη περιουσία

Του Παναγιώτη Λιάκου

Θυμάται κάποιος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων (ΕΕΤΗΔΕ), το θρυλικό κερατόσημο του Βενιζέλου στην ακίνητη περιουσία, που επιβαλλόταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος; Αν δεν πλήρωνες τη βενιζελοπασοκική έμπνευση, σου κόβανε το ρεύμα και σε στέλνανε κατευθείαν στον 18ο αιώνα. Θυμάστε που ο Βενιζέλος παρουσίαζε το χαράτσι περίπου σαν… σωτηρία επειδή έλεγε πως αποτελούσε «εγγύηση» για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων;

Θυμάστε την απόφαση 1972/2012 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (στην οποία συμμετείχε η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου), που είχε αποφανθεί ότι είναι «συνταγματικά ανεκτός περιορισμός της περιουσίας υπό τις δεδομένες συνθήκες»; Θυμάστε που το λέγανε προσωρινό το μέτρο για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από τον ΕΝΦΙΑ του αχτύπητου διδύμου Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος; Θυμάστε που σας έλεγε ο Μίλτος ο Βαρβιτσιώτης (που κλάψαμε όλοι με μαύρο δάκρυ όταν δήλωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική) ότι, αν δεν έχετε να τον πληρώσετε, να πουλήσετε ακίνητα; Θυμάστε που σας έταζε ο Τσίπρας ότι θα τον καταργούσε αν εκλεγόταν πρωθυπουργός; Όλα τα θυμάστε, μεν, αυτό δεν φάνηκε στις κάλπες, δε.

Και τώρα το χρεοκοπημένο κράτος, που έφερε τους ιδιοκτήτες στο αμήν και προσπαθεί διαρκώς να τους φάει σπίτια και οικόπεδα μαζί με τα funds, αναρωτιέται υποκριτικά γιατί έχουν ταβανιάσει οι τιμές των ενοικίων. Μία από τις αιτίες (μαζί με τον μαζικό εποικισμό της χώρας από αφροασιατικούς πληθυσμούς και τις χρυσές βίζες και τα Airbnb) είναι η άγρια φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Αυτός που παλεύει με νύχια και με δόντια να μην του κατασχέσουν το προϊόν του μόχθου του και τον κάματο δεκαετιών από μέλη της οικογένειάς του ακριβαίνει και τα νοίκια. Αυτό κάνει. Ας καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, ελαφρύνετε τη φορολογία, ρίξτε κι ένα Χ (ολογράφως «χι») στις χρυσές βίζες και δείτε μετά σε ποιο σημείο θα φτάσει το ύψος των ενοικίων στην Ελλάδα. Ή, έστω, ας κάνουν την αρχή πολιτικοί με πολλά ακίνητα, όπως ο Μητσοτάκης κι ο Παπαδημούλης, διαθέτοντας ωραία διαμερίσματα δωρεάν για να μείνουν νέα ζευγάρια ή μπατιρημένοι υπερήλικες.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.