Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μεγάλο φιάσκο: Zητούν επιστροφή επιδοτήσεων ρεύματος από ΜμΕ

Μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις με την επιδότηση ρεύματος και την επιστροφή των «σπασμένων», καθώς αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση νομοθετούσε ερήμην της Κομισιόν.

Πάροχοι ζητούν πίσω μέρος της επιδότησης ρεύματος που είχε δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2022. Η απόφαση της Κομισιόν ανατρέπει όσα νομοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Απρίλιο 2022 ο τότε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή όσες είχαν παροχές έως 35 KVA (εστιατόρια, κομμωτήρια, περίπτερα, φούρνοι κ.α.). Οι επιδοτήσεις θα ξεκινούσαν αναδρομικά από τον Ιανουάριο και θα τελείωναν τον Δεκέμβριο 2022 και αφορούσαν 1,25 εκατ. επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση νομοθέτησε χωρίς την έγκριση της Κομισιόν, γεγονός που τώρα γυρίζει «μπούμερανγκ» εις βάρος των επιχειρήσεων. Τελικά, στα τέλη του 2022 η Κομισιόν ενέκρινε 10 μήνες επιδοτήσεων, από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022 και όχι οριζόντια, αλλά με ανώτατα όρια, για όσες επιχειρήσεις δηλαδή είχαν πάρει επιδοτήσεις έως ένα συγκεκριμένο όριο.

Τώρα, έχει δημιουργηθεί δημοσιονομική «τρύπα» περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα οι πάροχοι να στέλνουν «ραβασάκια» στους επιχειρηματίες και να ζητούν χρήματα πίσω.

Τι είχε ανακοινωθεί από τον Κώστα Σκρέκα

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάστηκε τον Απρίλιο 2022 και διαμορφώθηκε σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, επιδοτήθηκε το σύνολο της κατανάλωσης επιπρόσθετα με 100 ευρώ/MWh. Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση των κατηγοριών αυτών ανήλθε σε 230 ευρώ/MWh.

Ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε κατά 80.000, σε 1.240.000, δεδομένου ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα λάβουν την πρόσθετη επιδότηση των 100 ευρώ/MWh μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25 kVA.

Το μέτρο επιδότησης του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ίσχυε αναδρομικά για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.