Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ελλάδα: Ευρω-χαστούκι για υποκλοπές και ελευθερία του Τύπου

Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα «καμπανάκια» απ’ την Ε.Ε. κατά της χώρας μας για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την κατάσταση με την ελευθερία του Τύπου.

Μια μέρα μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, όπου η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιντ Βελντ διασταύρωσε τα ξίφη της με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που μίλησε για συκοφαντίες, σήμερα ήρθε μια νέα κίτρινη κάρτα προς τη χώρα μας.

Στη νέα έκθεση του ΕΚ εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες με ειδικές συστάσεις για την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία.

Οι επισημάνσεις προς τη χώρα μας, που αφορούν και την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, έχουν να κάνουν με τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας. Το ΕΚ επαναλαμβάνει την ανησυχία του και τονίζει την ανάγκη αυστηρής ρύθμισης της αγοράς καλώντας  παράλληλα τις χώρες της ΕΕ, ιδίως την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα αυτό.

Με την έκθεσή του, που εξέτασε την κατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ΕΕ το 2022 και το 2023, το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επίσης να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων και χαιρετίζει τη συμφωνία σχετικά με τη νομοθετική πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η έκθεση σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ εγκρίθηκε με 391 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 20 αποχές.

Οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+

Στο κείμενο οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η έμφυλη βία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλες τις χώρες της ΕΕ και καταδικάζουν απερίφραστα την ταχεία οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στην Πολωνία.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, το Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει κατά πόσον έχουν διαπραχθεί σοβαρές και διαρκείς παραβιάσεις των αξιών της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 της ΣΕΕ, και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη στοχοποίηση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από τις αρχές. Το Κοινοβούλιο ζητά εκ νέου να ολοκληρωθούν ταχέως οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ.

Αύξηση του επιπέδου διαφθοράς

Το Κοινοβούλιο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τα αυξανόμενα επίπεδα διαφθοράς σε αρκετές χώρες της ΕΕ και επαναλαμβάνει την καταδίκη του για τα καταγγελθέντα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην ευρωβουλευτών. Το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και η οδηγία την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως στα κράτη μέλη, ενώ απαιτείται και η σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές. Το Κοινοβούλιο καταφέρεται επίσης εναντίον των προσπαθειών κυβερνήσεων να επηρεάσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ζητά αποτελεσματικό δημοκρατικό και συνταγματικό έλεγχο.

Άλλοι τομείς ανησυχίας περιλαμβάνουν:

  • απειλές κατά των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι, του λόγου και του συνέρχεσθαι, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής βίας και των μαζικών συλλήψεων
  • την παραπληροφόρηση σε συνάρτηση με την ανάγκη διασφάλισης της καλλιτεχνικής ελευθερίας
  • επιθέσεις με θρησκευτικά και ρατσιστικά κίνητρα, καθώς και ότι δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως όλα τα κράτη μέλη την απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία
  • αστυνομική βία κατά ατόμων Ρομά
  • εκτεταμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων εις βάρος μεταναστών και προσφύγων και κωδικοποίηση των επαναπροωθήσεων στο εθνικό δίκαιο
  • το δικαίωμα των παιδιών στην ίση αναγνώριση της γονικής ιδιότητας σε ολόκληρη την ΕΕ
  • τον κίνδυνο των προκαταλήψεων που ενσωματώνονται σε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης
  • τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα (π.χ. φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, ψηφιακή φτώχεια)
  • την βελτίωση των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένης της επανασύστασης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως ανεξάρτητης αρχής για τα ανθρώπινα δικαιώματα).
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.