Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αυξήσεις στον καφέ «προ των πυλών»

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν καφέ σε εμπορευματοκιβώτια αύξησαν τις τιμές των ναύλων σε ορισμένα δρομολόγια εξαιτίας των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα που αναγκάζουν τα πλοία να κάνουν παρακάμψεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) και πλέον όλοι φοβούνται νέα άνοδο στην λιανική τιμή του καφέ.

Οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη έχουν εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα σε εμπορικά πλοία για τα οποία ισχυρίζεται ότι διασυνδέονται με το Ισραήλ ή ότι ταξιδεύουν προς το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Οι Χούθι ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι “στόχευσαν” ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται η CMA CGM, λίγες μόνο ημέρες μετά από μια άλλη επίθεση σε πλοίο της Maersk.

Η ICO ανέφερε σε έκθεσή της ότι η κατάσταση στην περιοχή οδήγησε ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες να αναδρομολογήσουν τα ταξίδια τους για να μειώσουν τους κινδύνους.

 “Έτσι, για τον καφέ της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ανατολικής Αφρικής καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, οι ακούσιες συνέπειες περιλαμβάνουν αύξηση του κόστους των ναύλων, καθώς ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες εισήγαγαν προσαυξήσεις για να υπολογίσουν τους πλέον παρατεταμένους χρόνους διέλευσης”, ανέφερε η ICO.

Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν πολύ καφέ από χώρες της Ασίας, όπως το Βιετνάμ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, και η Ινδονησία. Αγοράζουν επίσης καφέ υψηλής ποιότητας από την Αιθιοπία και την Κένυα στην Ανατολική Αφρική.

Τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα ενδέχεται να έχουν πρόσθετες συνέπειες για τις αγορές καφέ, κακάο και βαμβακιού, καθώς τα εν λόγω γεωργικά προϊόντα μεταφέρονται συνήθως σε εμπορευματοκιβώτια.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.