Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

500 εκατομμύρια ευρώ για νέα «Σκοιλ Ελικικού»

  • Την στιγμή που η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) έχει «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 711 εκατ. ευρώ, ανακοινώνει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα 504 εκατ. ευρώ, για την επανακατάρτιση έως 250.000 ανέργων
  • Στα 1.070 ευρώ το κόστος ανά ωφελούμενο στο «Σκοιλ Ελικικού» το 2020, στα 2.000 ευρώ σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα
  • Έξι τροποποιήσεις προϋπολογισμού και… βλέπουμε: Ξεκίνησε από τα 100 εκατ. το 2021, έχει φτάσει στα 500 εκατ. και μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2025
  • Τι είχε συμβεί με το μεγάλο φιάσκο «Σκοιλ Ελικικού» στην αρχή της πανδημικής κρίσης
  • Πρωτοφανή ιστορικά ελλείμματα στον πρώην ΟΑΕΔ επί Πρωτοψάλτη
  • Προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού ο Διοικητής του Οργανισμού που επέστρεψε από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο 2019 για να αναλάβει την ΔΥΠΑ – Οι καταγγελίες των συνδικάτων εργαζομένων σε βάρος του Πρωτοψάλτη για προεκλογική αλλοίωση των στοιχείων της ανεργίας, για εκστρατεία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος με χρήματα των ανέργων και για αύξηση του δικού του μισθού κατά 1.000 ευρώ

Του Βασίλη Γαλούπη

Την ώρα που πρωτοσέλιδα εφημερίδων και δημοσιεύματα ειδησεογραφικών sites καταδεικνύουν έλλειμμα τουλάχιστον 711 εκατ. ευρώ στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), η διοίκηση του Οργανισμού ανακοινώνει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα 504 εκατ. ευρώ, για την επανακατάρτιση έως 250.000 ανέργων. Ήτοι 2.000 ευρώ ανά ωφελούμενο!

Το ποσό των 504 εκατ. ευρώ αντλείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και θα διοχετευθεί σε παρόχους Κατάρτισης.

Στις μνήμες επιστρέφει το προ τετραετίας φιάσκο «Σκοιλ Ελικικού», με το «χρυσό» πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω συγκεκριμένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και ηλεκτρονικών πλατφορμών, οι οποίες, κατά τα δημοσιεύματα της εποχής, ανήκαν σε πρόσωπα που φέρονταν να αποτελούσαν προνομιακούς συνομιλητές κυβερνητικών στελεχών. Ήταν η εποχή, επί πανδημικής κρίσης, που ξαφνικά το κάθε Ιδιωτικό ΙΕΚ και Κολλέγιο βρέθηκε και με «Κέντρο Δια Βίου Μάθησης», προκειμένου να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα – πάρτι.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα «Σκοιλ Ελικικού» του 2020 το κόστος στο κράτος για κάθε ωφελούμενο ήταν 1.070 ευρώ, το μισό σε σχέση με τις 2.000 ευρώ στο τωρινό πρόγραμμα από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση της 20ης Δεκεμβρίου 2023 για το πρόγραμμα 504 εκατ. ευρώ από την ΔΥΠΑ (pdf ΕΔΩ

 

Το νέο «χρυσό» πρόγραμμα 504 εκατ. ευρώ για έως 250.000 ωφελούμενους 

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου 2023, το υπουργείο Εργασίας ανάρτησε στην Διαύγεια θέμα με την «Τροποποίηση της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς παρόχους κατάρτισης (Κ.Ε.Δ.ι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. και αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης) και παρόχους πιστοποίησης προσώπων για τη συμμετοχή τους στον Β’ Κύκλο του έργου, Επιχορήγηση της ΔΥΠΑ για την υλοποίηση του Έργου: «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και υλοποίηση των δράσεων δημοσιότητας από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ».

Στην απόφαση που υπογράφει η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιαννούλα Χορμόβα φαίνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 504 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των ωφελούμενων που θα καταρτιστούν θα είναι επιπλέον 50.000.

Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφού όπως σημειώνεται σχετικά η απόφαση σχετίζεται με την υπ’ αριθμ. 137851 ΕΞ2023/21.09.2023 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης του Έργου με τίτλο Επιχορήγηση της ΔΥΠΑ για το Έργο: «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες» και υλοποίηση των δράσεων δημοσιότητας από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ  στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Δυο ημέρες αργότερα (22.12.203), με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ανακοινωνόταν ότι αυξάνεται ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων και του προϋπολογισμού του έργου «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι άνεργοι αυξάνονται από 150.000 σε έως 250.000, με αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από τα 303.074.800 ευρώ στα 504.149.200 ευρώ.

Το πρόγραμμα έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, πάντα προς τα πάνω, από το 2021. Για παράδειγμα, στις 17.10.2023 η τροποποίηση της ΔΥΠΑ αφορούσε σε επιπλέον 30.000 ωφελούμενους, οι οποίοι τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν σε επιπλέον 50.000.

Όπως αναφέρεται εκεί «ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας από 50 έως 200 ώρες. Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 200 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών».

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος τον Δεκέμβριο 2021 ήταν στα 101 εκατ. ευρώ (pdf ΕΔΩ)

Από τα 101,7 εκατ. στα 504 εκατ. μέσα σε μια διετία!

Δικαίωμα συμμετοχής και υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Ανέργων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κέντρων Διά Βίου Μάθησης έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις: 1. Να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. 2. Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών. 3. Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πρώτη απόφαση για το σχετικό πρόγραμμα (Δράση 16913) έχει αναρτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Δεκεμβρίου 2021 με προτεινόμενο προϋπολογισμό στα 101,7 εκατ. ευρώ. Μέσα σε μια διετία το ύψος της δαπάνης για το εν λόγω πρόγραμμα πενταπλασιάστηκε!

Είχε μεσολαβήσει απόφαση του Φεβρουαρίου 2023 με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό στα 242,7 εκατ. ευρώ., για να ανέλθει στα 303 εκατ. και να «κλειδώσει» στο ιλιγγιώδες ποσό των 504 εκατ. Όπως είναι ευνόητο τα έσοδα των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης εξαρτώνται από τον αριθμό ανέργων που θα τα επιλέξουν.

 

Σύμφωνα με την 6η τροποποίηση για το πρόγραμμα επιχορήγησης της ΔΥΠΑ, που κοινοποίησε τον Φεβρουάριο 2023 η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του ΥΠΟΙΚ, το ύψος μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 1 δισ. ευρώ!,

Έως και 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 για 500.000 ωφελούμενους 

Στην 6η τροποποίηση για την επιχορήγηση της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, που ανακοινώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του ΥΠΟΙΚ τον Φεβρουάριο 2023, αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός ενδέχεται να φτάσει ακόμα στο 1,04 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο απ’ όσο είναι σήμερα.

Στον φάκελο του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Δεκεμβρίου 2023, με το αναθεωρημένο παράρτημα έγκρισης «της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας», αναφέρεται ότι σαν βάση θεωρούνται οι 150.000 άνεργοι που ολοκλήρωσαν τα μαθήματα κατάρτισης του συγκεκριμένου προγράμματος στο πλαίσιο της στρατηγικής δια βίου μάθησης και σαν στόχος είναι οι 500.000 ωφελούμενοι μέχρι το τέλος του 2025.

Τα λάθη αυτόματης μετάφρασης που μετέτρεψαν σε παρωδία το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων του 2020 

Το φιάσκο «σκοιλ ελικικού»

Φράσεις χωρίς νόημα, όπως το «Σκοιλ Ελικικού» και το «Μέτζη του νέουκτη» που εντοπίστηκαν τότε (άνοιξη 2020) στις σελίδες των συγκεκριμένων προγραμμάτων λόγω αυτόματης μετάφρασης, μετατράπηκαν γρήγορα σε ανέκδοτα στα κοινωνικά δίκτυα και οδήγησαν σε σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Ήταν τόσο μεγάλη η έκταση που έλαβε η συγκεκριμένη υπόθεση, που εντέλει αναγκάστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παρέμβει και να «τελειώσει» με συνοπτικές διαδικασίες τα εν λόγω αμφιλεγόμενα προγράμματα.

Το μείζον πρόβλημα δεν ήταν σε εκείνη την περίπτωση μόνο τα λάθη που εντοπίστηκαν αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Εργασίας θα διένειμε τα κονδύλια για την κατάρτιση των επιστημόνων.

Αρχικά, η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να στηρίξει και τους επιστήμονες που αναγκάστηκαν να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα χαιρετίστηκε από τα επιμελητήρια και τους συλλόγους των συγκεκριμένων κλάδων. Γρήγορα, όμως, τα χαμόγελα πάγωσαν όχι μόνο επειδή τα 600 ευρώ που δικαιούνταν ο κάθε επιστήμονας ήταν πολύ λίγα αλλά και γιατί θα μπορούσαν να τα παραλάβουν μόνο με την «εξαργύρωση» ενός ειδικού voucher μετά την ολοκλήρωση ενός ηλεκτρονικού κύκλου εκπαίδευσης από ΚΕΚ αμφιβόλου επαγγελματικής ικανότητας.

Όπως αποδείχθηκε μπορεί οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν τα προγράμματα να λάμβαναν μόνο 600 ευρώ, όμως δεν ίσχυε το ίδιο και για τις επτά πλατφόρμες που θα παρείχαν και στους υπόλοιπους παρόχους το εκπαιδευτικό υλικό και που ανήκαν πρακτικά σε πέντε ιδιοκτήτες. Το συνολικό κονδύλι έφτανε τα 193 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 85 εκατομμύρια θα κατέληγαν στα ΚΕΚ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. θα πήγαιναν απευθείας στους επτά. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση «η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ δεν ήταν καν απαραίτητη» για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Σε απλούς αριθμούς, οι επιστήμονες λάμβαναν τότε μόνο 600 ευρώ, ενώ το κράτος πλήρωνε 1.070 για τον καθένα, προκειμένου τα 470 ευρώ να κατευθυνθούν προς τις τσέπες των ιδιοκτητών ΚΕΚ.

Πρωτοφανή ιστορικά ελλείμματα της ΔΥΠΑ επί Πρωτοψάλτη 

Τις τελευταίες ημέρες είναι διαδοχικά τα δημοσιεύματα για τεράστια ελλείμματα στην ΔΥΠΑ επί διοίκησης Σπύρου Πρωτοψάλτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού σάιτ «ieidiseis» στις 11 Ιανουαρίου 2024 «η τελευταία τροποποίηση του εκτελούμενου Προϋπολογισμού 2023 της ΔΥΠΑ έγινε τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν η 18η κατά σειρά και έγινε την 21/11/2023 από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ. Η τροποποίηση του προϋπολογισμού έγινε γιατί προέκυψε το πρωτοφανές στην 70χρονη ιστορία του φορέα – ο ΟΑΕΔ ιδρύθηκε το 1954- έλλειμμα ύψους 548.655.055 ευρώ. Και αυτό, παρότι για το 2023, στον προϋπολογισμό του φορέα είχαν προβλέψει πλεόνασμα 163 εκατ. ευρώ».

Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, «διαπιστώθηκε μια δημοσιονομική αναντιστοιχία 711.655.055 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία έως τις 24/10/2023. Μέχρι τώρα, ουδείς γνωρίζει που τελικά έκατσε η μπίλια – σε τι ύψος έκλεισε το έλλειμμα για το έτος 2023. Αυτό αναμένεται να φανεί το καλοκαίρι φέτος στον απολογισμό».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πάλαι ποτέ κραταιό ΟΑΕΔ, στον οποίο έχουν ενταχθεί κολοσσοί ταμειακά Οργανισμοί, όπως η Εργατική Κατοικία και η Εργατική Εστία.

Όπως αναφέρεται «η μεγάλη αναντιστοιχία στα οικονομικά της ΔΥΠΑ διαπιστώθηκε και στο Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο μήνα. Στη σελίδα 178 της έκθεσης προβλέπεται και άλλο… έλλειμμα 248 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται «θα παρουσιάσει επιδείνωση κατά 188 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο ισοζύγιο του 2023». Αν αθροίσουμε τα ποσά, (711.655.055 και 188.000.000 ευρώ) περίπου 1 δισ. ευρώ φαίνεται να λείπει από τον πρώην ΟΑΕΔ. Πού πήγαν άραγε;».

Ακολούθησε στις 15 Ιανουαρίου το πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας «Kontra» σύμφωνα με το οποίο υπάρχει «έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στα ταμεία της ΔΥΠΑ». Κατά την εφημερίδα απαιτείται παρέμβαση εισαγγελέα και άμεσος οικονομικός έλεγχος ενώ «υπόλογος για το ναυάγιο είναι ο διοικητής του οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης».

Τα δημοσιεύματα ανακυκλώθηκαν από σημαντική μερίδα των ΜΜΕ.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ κ. Πρωτοψάλτης

Ποιος είναι ο διοικητής της ΔΥΠΑ

Η ΔΥΠΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Όργανα διοίκησης της ΔΥΠΑ αποτελούν ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Κοινωνικών Εταίρων. Ο Διοικητής ή ο Υποδιοικητής που τον αναπληρώνει, ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και εισηγείται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ήταν γνωστή έως το 2022 ως Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Διοικητής της ΔΥΠΑ είναι ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, από τις 29 Αυγούστου 2019, σχεδόν δυο μήνες μετά τις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, θετική γνώμη έδωσαν 11 βουλευτές, αρνητική έξι, ενώ δήλωσαν «παρών» δύο βουλευτές.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πατήσια και οι γονείς του ήταν εκπαιδευτικοί. Έφυγε για σπουδές στην Αμερική το 1995 και ξεκίνησε με αντικείμενο τη Δημοσιογραφία και τη Φιλοσοφία, μένοντας για τρία χρόνια στη Βοστώνη.

Ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Τζόρτζ Μέισον στις ΗΠΑ. Επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα ήταν Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής του Γερουσιαστή Τομ Χάρκιν, Προέδρου της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων, και του Βουλευτή του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις στην Επιτροπή Παιδείας και Εργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και κάτοχος πτυχίου του Πανεπιστημίου Νορθίστερν της Βοστώνης, μεταπτυχιακού του Πανεπιστημίου Νιου Σκουλ της Νέας Υόρκης και διδακτορικού του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ.

Το 2019 τού έγινε η πρόταση να επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και να αναλάβει τον κορυφαίο διοικητικό ρόλο στον τότε ΟΑΕΔ και μετέπειτα ΔΥΠΑ.

Τον Φεβρουάριο 2023 ορίστηκε ως εθνικός συντονιστής για τις δεξιότητες, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023 και της στρατηγικής προτεραιότητας που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων που διαπιστώνονται στην αγορά εργασίας

Η κριτική και οι καταγγελίες κατά του Σπύρου Πρωτοψάλτη 

Στην πενταετή θητεία του στην ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ ο κ. Πρωτοψάλτης έχει δεχθεί σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, συνδικαλιστικές οργανώσεις του Οργανισμού και ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο 2023 η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ προχώρησε στην καταγγελία ότι ο Σπύρος Πρωτοψάλτης έδωσε ψεύτικα στοιχεία στη δημοσιότητα, σχετικά με τον αριθμό των ανέργων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πρωτοψάλτης λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, σε επίσημο δελτίο Τύπου έλεγε ότι οι άνεργοι στη χώρα έπεσαν στους 859.626. Σύμφωνα, όμως, με τα τελευταία επίσημα και δημοσιευμένα στοιχεία της ΔΥΠΑ, (Μάρτιος 2023) οι άνεργοι έφταναν τους 1.035.580, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 20,6%, του εργατικού δυναμικού.

Όπως είχαν καταγγείλει τότε οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, «για πρώτη φορά στην ιστορία, χωρίς να δημοσιευθούν τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Απρίλιο του 2023, ο Διοικητής με δελτίο Τύπου ανακοινώνει ως αριθμό ανέργων τις 859.626, αριθμός που δεν προκύπτει από πουθενά. Σαν να μη φτάνει αυτό, προχωράει και σε μια αυθαίρετη σύγκριση των στοιχείων με αυτά του Οκτωβρίου του 2011, που σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 813.442».

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ κατηγόρησε επίσης τον Διοικητή του Οργανισμού ότι έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος με χρήματα των ανέργων: «Ρωτάμε τον κ. Διοικητή, ο οποίος συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία με χρήματα των ανέργων: Από που αντλεί τα στοιχεία που παρουσιάζει ανακριβώς; Ποιο σκοπό εξυπηρετεί ένα fake δελτίο Τύπου μια εβδομάδα πριν τις εκλογές; Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας παραμένει τεράστιος», τόνιζε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Στο ίδιο διάστημα ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ είχε δημοσιοποιήσει ότι ο «γαλάζιος» διοικητής συμμετείχε σε προεκλογικές εκδηλώσεις της ΝΔ χρησιμοποιώντας χρήματα του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ): «Είδαμε παρέλαση στελεχών της ΝΔ στις Ημέρες Καριέρας, είδαμε να εγκρίνονται 7,2 εκ. ευρώ για διαφημιστική προβολή, είδαμε προνομιακή αντιμετώπιση δήμων που πρόσκεινται στη ΝΔ, είδαμε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε καθημερινή βάση, είδαμε να πληρώνει ο ΟΑΕΔ πρόστιμο για παράβαση του ΚΟΚ (υπέρβαση ορίου ταχύτητας), είδαμε τεράστιες αυξήσεις στον μισθό του Διοικητή, εσχάτως όμως, είδαμε την Πέμπτη 4 Μαΐου, δυο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, τη συμμετοχή του Διοικητή του ΟΑΕΔ με χρήματα του ΟΑΕΔ σε κομματική εκδήλωση της ΝΟΔΕ (Κομματική Οργάνωση της ΝΔ) Αχαΐας».

Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου, ο κ. Πρωτοψάλτης είχε μεταβεί την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 στην προεκλογική κομματική εκδήλωση της ΝΔ στην Αχαΐα, με χρήματα του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι επισήμαιναν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο διοικητής της ΔΥΠΑ χρησιμοποιούσε χρήματα του Οργανισμού για την παρουσία του σε κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 είχε εμφανιστεί, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου, ως ένας εκ των βασικών ομιλητών στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και της Γραμματείας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα ΝΔ, με θέμα «Reskilling – Eπαγγέλματα του μέλλοντος και μείωση της ανεργίας».

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Πρωτοψάλτης αποτελεί προσωπική επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού για την κορυφαία αυτή θέση του διοικητή Οργανισμού και διατηρεί στενές σχέσεις με το περιβάλλον Μαξίμου. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο διοικητής διατηρεί στενές σχέσεις και με τον ιδιοκτήτη ΙΕΚ Ντίνο Ροδόπουλο, πολύ ισχυρό παίκτη σε ένα ευρύ φάσμα στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κι αναφέρουν ότι πολλοί φέρεται να φοβούνται πως ενδέχεται η μερίδα του λέοντος του νέου προγράμματος να κατευθυνθεί σ’ αυτόν.

Τον Οκτώβριο 2022, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ και σχετική καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΔ, ο κ. Πρωτοψάλτης είχε προχωρήσει σε αύξηση του δικού του μισθού κατά 1.000 ευρώ.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.