Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Τα χρώματα και οι χρεώσεις

Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου έχουν οι καταναλωτές περιθώριο να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα χρωματιστά τιμολόγια, που θα κάνουν πρεμιέρα με τον ερχομό του νέου έτους. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει 4 διαφορετικές κατηγορίες, τρεις με κυμαινόμενη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και μία με σταθερή. Για πρώτη φορά δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητά στους καταναλωτές να πληρώνουν όση ενέργεια καταναλώνουν.  Ας δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες:

  • Στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή θα είναι κυμαινόμενη και θα γίνεται γνωστή κάθε 1η του μήνα. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητά αλλαγής παρόχου χωρίς πέναλντι.
  • Αντίστοιχα, στο κίτρινο τιμολόγιο η τιμή θα είναι κυμαινόμενη, αλλά θα γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα. Και σε αυτή την κατηγορία οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο χωρίς να τους επιβληθεί πέναλντι
  • Αντίθετα, το μπλε τιμολόγιο θα έχει σταθερή τιμή για 12 μήνες. Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πάροχο και να επιλέξουν κάποιον που στη συνέχεια ίσως ανακοινώσει πιο ανταγωνιστικές τιμές.
  • Το πορτοκαλί τιμολόγιο απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν τοποθετήσει έξυπνο μετρητή στο ρολόι τους. Η τιμή της κιλοβατώρας θα μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας.

Ποιο τιμολόγιο μας συμφέρει να επιλέξουμε

 

Ο  ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο OPEN εξήγησε ότι «εάν έχουμε μια μέση κατανάλωση γύρω στις 500 κιλοβατώρες το μήνα, τότε μας συμφέρει να πάμε σε ένα πράσινο τιμολόγιο ακόμα και σε ένα κίτρινο».

 

«Αν έχουμε χαμηλή κατανάλωση κάτω από 200 κιλοβατώρες ή έχουμε ένα σπίτι που μένει κλειστό και το επισκεπτόμαστε μια στο τόσο θα μας συνέφερε να πάμε στο μπλε τιμολόγιο. Ώστε για ένα χρόνο να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο».

 

Να σημειωθεί ότι όσοι δεν επιλέξουν το τιμολόγιο της αρεσκείας τους εντός της διορίας θα πάνε αυτόματα  στο πράσινο τιμολόγιο. 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.