Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στα «κεραμίδια» οι ιδιοκτήτες ακινήτων και στην Πάτρα

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

«Τσουνάμι» αντιδράσεων πρόκειται να φέρει στην αγορά ακινήτων και στους ιδιοκτήτες τους η νέα νόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης.

Σύμφωνα με αυτή τα ακίνητα που έχουν κτιστεί κατά τη διάρκεια της 40ετίας του 1950 – 1990 θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν σε εργασίες και παρεμβάσεις που αφορούν την ενεργειακή τους αναβάθμιση, διαφορετικά πρόκειται να μείνουν εκτός αγοράς.

Οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή, δεν θα μπορούν να τα ενοικιάσουν, ούτε να τα πουλήσουν και έτσι τα ακίνητα αυτά θα υπάρχουν μόνο για να τα… κοιτάνε, μεγαλώνοντας έτσι το ήδη υπαρκτό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης που έχει ως συνέπεια την αύξηση των ενοικίων.

Η προθεσμία που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν κτιστεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες εργασίες είναι έως το 2030.

Τι λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Δυτική Ελλάδα το σύνολο των ακινήτων φτάνει τα 229.541. Από αυτά τα ακίνητα τα 177.133 έχουν κτιστεί κατά την διάρκεια των δεκαετιών του ’50 και του ’90.

Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, εφόσον ισχύσει η συγκεκριμένη νόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να προχωρήσουν σε αυτές τις παρεμβάσεις το 50% των κτιρίων που έχουν κτιστεί στην 40ετία αυτή, θα μείνει εκτός αγοράς.

Δεν θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Κι αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ούτε και τους περισσεύουν τα χρήματα για να κάνουν αυτές τις εργασίες το κόστος των οποίων, με την αύξηση που έχουν πάρει τα οικοδομικά υλικά ξεκινάει κατά μέσο όρο από τα 15.000 με 20.00 ευρώ και πάνω.

«Να δοθούν κίνητρα»

Ο πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Άρης Κατζόγιας μιλώντας στον Max Fm και στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για να αναβαθμιστεί το γερασμένο, όπως το χαρακτήρισε, κτιριακό απόθεμα της περιοχής, αφού πρώτα όμως η πολιτεία δώσει τα ανάλογα κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να προχωρήσουν σε αυτές τις παρεμβάσεις.

«Η νόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έπεσε από τα σύννεφα, ούτε ήρθε ουρανοκατέβατη. Γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται σε μία τέτοια κατεύθυνση. Όμως η ελληνική πολιτεία από την άλλη μέρα αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα του Εξ Οικονομώ, δεν έχει προβεί στις ανάλογες πρωτοβουλίες για να δώσει τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν τα ακίνητα τους» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:

«Πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες φορολογικές διευκολύνσεις και οι φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες από το κράτος, έτσι ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους και αυτό θα είναι προς όφελος όλων».

Ο κ. Κατζόγιας τόνισε ότι προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα που δεν υπάρχουν μια λύση καλή θα ήταν να πιέσει το κράτος τις τράπεζες για την χορήγηση άτοκων δανείων στους ιδιοκτήτες εκείνους που αποδεδειγμένα θέλουν να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου τους.

ΠΗΓΗ: dete.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.