Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στους δρόμους και πάλι οι συνταξιούχοι για το πενιχρό 3%

Mε  συλλαλητήριο απαντούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις στην πενιχρή αύξηση του 3% που προβλέπει ο κρατικός Προϋπολογισμός για την τιμαριθμική κάλυψη των συντάξεων το 2024. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων πήρε απόφαση να προχωρήσει σε πανελλαδική συγκέντρωση, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, στις 12 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Η κυβέρνηση με μισές αλήθειες και ψέματα μέσα από μια πρωτοφανή προπαγάνδα προσπαθεί να κάνει την πληροφορία της στοιχείο που θα αντικαταστήσει τη γνώση μας ώστε να εμφανίσει τα ψίχουλα της πολιτικής της ως αυξήσεις στις συντάξεις μας» δήλωσε στην «Εφ.Συν.», ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

«Οι όποιες πενιχρές “αυξήσεις” μετά δεκατρία χρόνια, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στο τέλος της προηγούμενης θητείας της έδωσε, όχι σε όλους τους συνταξιούχους λόγω προσωπικής διαφοράς, ήταν πολύ κάτω από την άνοδο του τιμαρίθμου και του πληθωρισμού. Δεν δόθηκε ποτέ καμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Όσοι από τους συνταξιούχους πέρασαν κάποια λογιστικά νομοθετικά όρια, τους προέκυψε εισφορά αλληλεγγύης ΑΚΑΓΕ και το ποσόν της προσωπικής διαφοράς μεγάλωσε. Τα ίδια και στους συνταξιούχους που πέρασαν τα φορολογικά όρια. Και όλα μαζί τα σαρώνει η άνοδος του πληθωρισμού και της ακρίβειας που γονατίζουν οικονομικά τους συνταξιούχους.

»Τώρα η κυβέρνηση μας κάνει την χάρη να δώσει, όπως λέει, νέες “αυξήσεις” της τάξης του 3,1% όπως αναγράφεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, καθώς και κάποια επιδόματα κοροϊδίας τη στιγμή που οι τιμές απογειώνονται. Ετοιμάζει νέο ασφαλιστικό με νέα επώδυνα μέτρα. Ηδη έχει δρομολογηθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 74 χρόνια και η περικοπή της μίας από τις δύο εθνικές συντάξεις, της χηρείας.

»Τα αποθεματικά του επικουρικού των παλαιών συνταξιούχων, μετά τη νομοθέτηση του λεγόμενου “κουμπαρά του τζόγου”, είναι στο τελείωμά τους και οι επικουρικές συντάξεις είναι σε κίνδυνο το επόμενο διάστημα» προσθέτει ο κ. Κάντας, ο οποίος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στο αυριανό παναττικό συλλαλητήριο.

Στα αιτήματα του Συντονιστικού ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Kαταβολή χωρίς άλλες καθυστερήσεις των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 – 2016.
• Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
• Επανυπολογισμό όσων συντάξεων εκκρεμούν
• Απόδοση του 70% της σύνταξης του θανόντος στις συντάξεις χηρείας
• Απόδοση της εθνικής σύνταξης σε όλες τις συντάξεις
• Πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και δημιουργία μονάδων ΜΕΘ
• Πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ και εξασφάλιση όλων τα αναγκαίων τεχνικών μέσων για την έγκαιρη έκδοση των συντάξεων.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.