Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ούτε βήμα πίσω ο Μητσοτάκης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε … λογικά άλματα καταφεύγει ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να υποστηρίξει πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για τον ερχομό φορολογικού νομοσχεδίου που βάζει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης ουσιαστικά της πραγματικότητας, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε (από το βήμα της Βουλής) ότι προεκλογικά είχε συνδέσει τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, υπονοώντας ότι αυτό θα σήμαινε και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών – ωστόσο, ουδέποτε ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ξεκάθαρα την επιβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντίθετα, είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως έχει κρυφή ατζέντα για επιβολή φόρων στους πολίτες, μεταξύ των οποίων και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, όταν προεκλογικά ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είχε μιλήσει για επαναφορά του συντελεστή 20% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης και πολλά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. τον κατήγγειλαν σαν «λαγό» των φορομπηχτικών σχεδιασμών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Προεκλογικά ενημερώσατε τον ελληνικό λαό για το φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρνετε; Ποιος, λοιπόν, είχε κρυφή ατζέντα; Εμείς ή εσείς; Ναι, να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Γιατί τόσο καιρό όμως δεν διασυνδέετε τις ταμειακές μηχανές με τα POS και συνεχώς το μέτρο παίρνει αναβολή; Αυτό που νομοθετείτε -και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά κατά τη συζήτηση στη Βουλή-, είναι χάδι για τους μεγάλους φοροφυγάδες. Πρέπει να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Είναι θέμα φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά με έναν τρόπο σύγχρονο, με σύγχρονα μέσα και όχι χαϊδεύοντας όσους φοροαποφεύγουν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο οριζόντιος φόρος, που νομοθετείτε, χτυπά τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες».

Η απάντηση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη ήρθε μέσω του νέου αφηγήματος που επιχείρησε να στήσει ο πρωθυπουργός: «Ήθελα απλά να επισημάνω, επειδή μου αρέσει να είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο και να μη διαστρεβλώνονται οι θέσεις μου, ότι σε όλες τις συνεντεύξεις που έδινα προεκλογικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες έλεγα το εξής: θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Στη συνέχεια, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε σε αόριστες υποσχέσεις για φορολογία και των «μεγάλων», λέγοντας πως «είναι πάρα πολύ βολικό να κρύβεστε πίσω από τους λίγους μεγάλους, οι οποίοι πράγματι θα εντοπιστούν, στο μέτρο του εφικτού, μέσα από μία σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε, αλλά να μη θίγετε αυτούς τους οποίους θεωρείτε τη δική σας πολιτική πελατεία με το να μη γίνεστε δυσάρεστος σε κάποιους, οι οποίοι ενδεχομένως, ναι, θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερο φόρο, διότι αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται να πληρώνουν τον φόρο τον οποίον καταβάλλουν ή μηδενικό φόρο».

Υπενθυμίζεται ότι κι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση των φορέων της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είχε προαναγγείλει το νομοσχέδιο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τουναντίον «κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνητικές θητείες και νομοθετικές παρεμβάσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, με το οποίο το σημερινό είναι ίδιο και χειρότερο».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δρώντας με φοροεισπρακτική λογική και ουσιαστικά ομολογώντας την αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, επιχειρούν τώρα μέσω κοινωνικής μηχανικής να διαμορφώσουν κλίμα συναίνεσης για αναδρομική εφαρμογή, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη ότι απλώς εξισώνουν τους επαγγελματίες φορολογικά με τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό.

→ Με αίτημα να αποσυρθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης προχώρησαν σε κινητοποίηση την Τετάρτη οι επιστημονικοί και οι επαγγελματικοί φορείς, τόσο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.