Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Από τους πληκτικούς ινστρούχτορες στο φαντεζί lifestyle

Της Δρ. Ελένης Παπαδοπούλου*

Η εμφάνιση του κ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έναν νέο αέρα στην Αριστερά. Καλοντυμένος, περιποιημένος, με τρόπους, καθαρό πρόσωπο και στιλ, με εξαιρετικά αγγλικά, είναι το ακριβώς αντίθετο από το στερεότυπο του συριζαίου και γενικώς του αριστερού ως σήμερα. Ένα στερεότυπο που θέλει τους προσκείμενους στον χώρο ατημέλητους, κακόγουστους και άξεστους. Ο κ. Κασσελάκης δεν αποπνέει τη μιζέρια της Αριστεράς, δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την εργατική τάξη και τους αδυνάμους, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί η Αριστερά. Είναι αστός εξ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που ήρθε να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την κατρακύλα του. Πώς θα τον σώσει; Όπως φαίνεται, διά του εξευγενισμού. Ήδη ο βαθύς πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που έχει χύσει ιδρώτα σε αφισοκολλήσεις και διαδηλώσεις, αντιδρά στη νέα ηγεσία, διότι, όπως είναι φυσικό, δεν τον εκφράζει ο κ. Κασσελάκης.

Ο νέος αρχηγός ήρθε ουρανοκατέβατος, γύρισε πέντε βιντεοκλίπ με ωραία φωτογραφία, καλό σενάριο και ακόμη πιο καλό σκηνοθέτη, και πήρε την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από τα χέρια αυτών που είχαν χτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να λέει τίποτα ιδιαίτερο πέρα από κοινοτοπίες, χωρίς κάποια στιβαρή ιδεολογική συγκρότηση, όντας απών από τους αγώνες της Αριστεράς, μέσα σε λίγες εβδομάδες και χάρη στην υπερβολική προβολή που είχε κατάφερε να γίνει αρχηγός του εν λόγω κόμματος. Υποθέτω πως, για να καταφέρει να πάρει τελικά την αρχηγία νεόφερτος ζεν πρεμιέ, το κόμμα στερείτο στιβαρών βάσεων και σοβαρότητας.

Με το πέρας των διαδικασιών ξεκίνησε το πάρτι. Αντί να διαβάζουμε τις θέσεις της αντιπολίτευσης σε σειρά θεμάτων εδώ και καιρό, μαθαίνουμε τα πάντα για τη ζωή του κ. Κασσελάκη, για τον άντρα του, τον σκύλο του, την πεθερά του και τον γάμο του. Δεν μιλάμε για πολιτικό πρόσωπο, αλλά για τηλεοπτικό σταρ. Λογικό να ενοχλήθηκαν πολλά στελέχη. Ακόμη πιο λογικό να ξεκινήσει ο κ. Κασσελάκης τις εκκαθαρίσεις. Γι’ αυτό ήρθε, άλλωστε. Για να εξευγενίσει την Αριστερά, να ξεφορτωθεί ό,τι παραπέμπει σε μιζέρια, κακογουστιά, ξύλινο λόγο και να δώσει έναν τόνο πιο μοντέρνο, πιο ελαφρύ, πιο σικ. Βαρέθηκε ο κόσμος τους ινστρούχτορες της Αριστεράς. Το προϊόν θέλει νέο περιτύλιγμα. Φαντεζί. Το περιεχόμενο είναι αδιάφορο. Άλλωστε, όπως φαίνεται, ελάχιστες διαφορές έχει από το αντίπαλο στρατόπεδο. Σαν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

*Διδάκτωρ Διδακτικολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.