Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στον Καιάδα οι επαγγελματίες – Καμιά επιδότηση στο ηλεκτρικό

Σημαντικές αυξήσεις στα επαγγελματικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματοςπου μεσοσταθμικά υπερβαίνουν το 30%, φέρνει ο Νοέμβριος, καθώς οι τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας «κρύβουν» εκπλήξεις για τους επαγγελματίες. Κι αν για τα νοικοκυριά οι κρατικές επιδοτήσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Ενέργειας, μπορεί να σβήσουν το σύνολο ή μέρος των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια (αυξήσεις πάντως που κυμαίνονται από 10% έως – σε ακραίες περιπτώσεις – και 88%) για τους επαγγελματίες δεν υπάρχει αντίστοιχη προσδοκία, αφού εδώ και μήνες τα επαγγελματικά τιμολόγια δεν επιδοτούνται.

Επαγγελματικά τιμολόγια

Σύμφωνα με την ανάλυση που επιμελήθηκε για την «Ημερησία» ο Νικήτας Μακρίδης, ενεργειακός αναλυτής της πλατφόρμας allazorevma.gr, η μέση προσφερόμενη χρέωση για τον Νοέμβριο χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ, διαμορφώνεται στα 0,202 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,154 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο. Η αύξηση είναι της τάξης του 0,048 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 31,1%.

Έτσι:

  • μια μεσαία επιχείρηση που καταναλώνει 2.000 κιλοβατώρες το μήνα θα πληρώσει 404 ευρώ από 308, δηλαδή 96 ευρώ παραπάνω (χωρίς το ΦΠΑ), ενώ
  • μια επιχείρηση που καταναλώνει 5.000 κιλοβατώρες το μήνα θα πληρώσει 1.010 ευρώ τον Νοέμβριο (χωρίς το ΦΠΑ) από 770 ευρώ τον Οκτώβριο, δηλαδή 240 ευρώ περισσότερα.

Οικιακά τιμολόγια

Μικρότερη είναι η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά – τουλάχιστον στις αρχικές τιμές – η οποία μπορεί να «σβήσει» από τις κρατικές επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του κ. Μακρίδη, στα νοικοκυριά η μέση επιβάρυνση είναι 0,004 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 2,8%. Έτσι για μια μέση κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα, η επιβάρυνση είναι της τάξης των 1,2 ευρώ το μήνα (μέση προσφερόμενη χρέωση ανάλογα με το μερίδιο αγοράς του κάθε παρόχου).

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.