Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται!” Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΑΖ ακτινογραφεί τη “σύγκρουση στα αριστερά της Ελλάδας”…

ΦΕΡΡΥ ΜΠΑΤΖΌΓΛΟΥ

ΑΘΗΝΑ | Οι εσωκομματικές ανατροπές στον ελληνικό Σύριζα κορυφώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ο νεοδιορισμένος αρχηγός του κόμματος Κασσελάκης , ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι τρία επιφανή μέλη του Σύριζα «αποφάσισαν» να «τοποθετηθούν εκτός Σύριζα» με πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις τους στην τηλεόραση. Σύμφωνα με τον Κασσελάκη, έδρασαν «ως εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Με αυτό ο Κασελάκης έδειξε ότι θα ζητήσει τη διαγραφή της από τον Σύριζα στο αρμόδιο κομματικό όργανο.
Οι τρεις Συριζαίοι που έπεσαν σε αίσχος είναι ο Πάνος Σκουρλέτης (61), ο Νίκος Φίλης (63) και ο Δημήτριος Βίτσας (67). Δεν έχουν μόνο κοινό ότι είναι κομματικοί βετεράνοι που πέρασαν με τον Σύριζα στο δρόμο από ένα μικρό κόμμα μέχρι τη μετεωρική άνοδο τη δεκαετία του 1900 σε ένα κυβερνητικό κόμμα. Και οι τρεις είναι πρώην υπουργοί. Στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Σύριζα κατέρρευσε στο 17 τοις εκατό και τώρα πρέπει να αρκείται στον αντιπολιτευτικό ρόλο ενάντια στη συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία συνεχίζει να κυβερνά μόνη της, για τέσσερα επιπλέον χρόνια . Οι τρεις τους δεν κατάφεραν να μπουν στη βουλή της Αθήνας. Από την εκλογή Κασσελάκη δεν έχουν γλιτώσει την κριτική στον νέο αρχηγό του κόμματος.

Κάνει σκληρή δράση. Η αριστερή αθηναϊκή εφημερίδα Efsyn στο παρελθόν είχε ρίξει λάδι στη φωτιά. Είχε ξεθάψει άρθρα του τότε αρθρογράφου Κασσελάκη στην αμερικανική εφημερίδα National Herald . Το 2007, για παράδειγμα, ο Κασελάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα «θα ωφεληθεί από μια οικονομική πολιτική που θα είχε το πρότυπο του Ρόναλντ Ρίγκαν για μερικά χρόνια».

Πέντε χρόνια αργότερα, στο απόγειο της καταστροφικής ελληνικής κρίσης , ο Κασελάκης διαπίστωσε ότι οι 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για τις οποίες ευθύνονταν ο τότε υπουργός και νυν πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήταν «πολύ λίγες». Επιπλέον, η μείωση του κατώτατου μισθού –στα 586 ευρώ μεικτά τότε– ήταν κάτι «θετικό», είπε ο Κασσελάκης, που «θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ο Κασελάκης έγινε πολυεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ
Την περασμένη εβδομάδα, ο Κασελάκης είχε ήδη ανακοινώσει ότι ήθελε να πετάξει εκτός κόμματος τον βετεράνο του πολιτικού Στέφανου Τζουμάκα – έναν από τους τέσσερις αντιπάλους του στον πρώτο γύρο των εκλογών για αρχηγό κόμματος – μετά από μια σειρά υποτιμητικών δηλώσεων εναντίον του.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος δεν είναι μέλος του Σύριζα, δήλωσε ότι ήθελε να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή ομάδα The Left (GUE/NGL). Ο Κούλογλου επέκρινε την υπερβολική προβολή της ιδιωτικής του ζωής από την πλευρά του Κασσελάκη, ο οποίος παντρεύτηκε πρόσφατα τη σύντροφό του στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Ο δεσμός του Κασσελάκη, που μετακόμισε στις ΗΠΑ στα 14 του και έγινε πολυεκατομμυριούχος, και της αντιπολίτευσης εντός του κόμματος, που δεν μπορεί και δεν θέλει να χωνέψει την ξαφνική του ανάληψη της εξουσίας, έχει διακοπεί. Το επόμενο crash test περιμένει τον Κασελάκη και τους συμμάχους του στα μέσα Νοεμβρίου, όταν συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή του Σύριζα. Το συνέδριο του κόμματος του Σύριζα, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, αναβλήθηκε για τα τέλη Φεβρουαρίου μετά από αίτημα του Κασσελάκη.

Υπό τον νέο αρχηγό του κόμματος, ο Σύριζα μεταμορφώνεται σε «όργανο για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες», βροντοφωνάζει η αντιπολίτευση εντός του κόμματος.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, που ακούει στο όνομα Ombrella («ομπρέλα») και στην οποία συμμετέχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλάτος, έκανε τον κόσμο να καθίσει και να προσέξει μια κήρυξη πολέμου. Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε τώρα, ο Τσακαλώτος και η Σία προβλέπουν πιθανή διάσπαση στον Σύριζα και επιτίθενται κατά μέτωπο στον Κασελάκη και στην τακτική που ακολουθεί. Υπό τον νέο αρχηγό του κόμματος, ο Σύριζα μεταμορφώνεται σε «όργανο για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες», βροντοφωνάζει η Ombrella.
Ο Μητσοτάκης μπορεί να κυβερνήσει ανενόχλητος

Οι πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα συμφωνούν: Ο Σύριζα οδεύει κατευθείαν σε διάσπαση. «Η κατάσταση στον Σύριζα είναι εκτός ελέγχου. Καμία πλευρά, είτε η ομάδα Κασελάκη είτε οι πολυάριθμοι επικριτές της εντός του κόμματος, δεν έχουν ξεκάθαρη στρατηγική για το πώς πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα», λέει σε συνέντευξή της στο taz η πολιτική αναλύτρια της Αθήνας Βασιλική Σιούτη ενόψει της πρόσφατης κλιμάκωσης . Και τι κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά τον εκλογικό χαμό στα τέλη Ιουνίου έριξε πετσέτα πικρής απογοήτευσης μετά από μια καλή δεκαπενταετία στην κορυφή του κόμματος; Ο Τσίπρας μένει σιωπηλός.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπορεί να κυβερνήσει ανενόχλητος. Για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1974, μια κυβέρνηση στην Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με ουσιαστικά καμία κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Αλλά δεν πρέπει να είναι χαρούμενος πολύ σύντομα. Ο Μητσοτάκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδό του στην ηγεσία του τότε συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και στους εκλογικούς θριάμβους της ΝΔ που ακολούθησαν το 2019 ως η απόλυτη ενσάρκωση του αντι-Τσίπρα. Παρά τον αυτοτραυματισμό του Σύριζα, το ερώτημα σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε σύντομα να είναι: «Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης χωρίς τον Τσίπρα;».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.