Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Νέο “δώρο” από την κυβέρνηση στα συστημικά κανάλια – Για τα έξοδά τους!

Δώρο έρχεται να κάνει ξανά οι κυβέρνηση στους καναλάρχες -κατά την πάγια λογική και πρακτική της να διασφαλίζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ρεπορτάζ τoυ ελληνικού τμήματος των Data Journalists αποκαλύπτει ότι την πρωτοφανή απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να δώσει έκτακτη επιχορήγηση-δώρο στα επτά μεγάλα κανάλια της χώρας για την κάλυψη των ετήσιων υποχρεωτικών εισφορών με αποκλειστική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

Και αυτό γιατί οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί «δεν βγαίνουν», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία 20 μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2021.

Το Μαξίμου βλέπει έτσι ευθεία συσχέτιση του πολέμου και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει παγκοσμίως με τη δουλειά των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά μόνο για τα κέρδη των ιδιοκτητών τους, αφήνοντας στην αφάνεια -για άλλη μια φορά- τους εκατομμύρια εργαζόμενους που βιώνουν την πραγματικότητα αυτή. Μάλιστα, προβάλλεται η ανάγκη για «πλουραλισμό και ποιότητα στον δημόσιο διάλογο», την ώρα που έχει χτιστεί από την κυβέρνηση ένα μιντιακό σύστημα μονοφωνίας και υπερπροβολής των θέσεων και της αφήγησής της, σε μια Ελλάδα της 107ης θέσης στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου.

Η επιχορήγηση είχε αναγγελθεί προεκλογικά με ΦΕΚ στις 21 Απριλίου 2023 και υλοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Αφορά σε όλες τις εισφορές των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας για το έτος 2022 προς τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ).

Την συγκεκριμένη απόφαση υπέγραφαν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης (νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιάννης Οικονόμου (νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη).

Το αιτιολογικό της διυπουργικής απόφασης

Την ανάγκη οικονομικής στήριξης «των επιχειρήσεων παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, καθώς προάγουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο», επικαλείται η κυβέρνηση για να «ντύσει» με ωραίο περιτύλιγμα τις πολιτικές επιλογές της. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε η εν λόγω ενέργεια παρατίθενται στη διυπουργική απόφαση:

  • «Το γεγονός ότι οι ως άνω επιχειρήσεις επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν».
  • Η ανάγκη στήριξης των εργαζομένων που απασχολούνται στις ως άνω επιχειρήσεις, της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και της αποτροπής επιδείνωσης του εργασιακού περιβάλλοντος στο ως άνω πεδίο οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
  • Η δυνατότητα οικονομικής στήριξης των ως άνω επιχειρήσεων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 86 του ν. 4674/2020, η οποία πρέπει να λάβει χώρα με αντικειμενικά και ισότιμα κριτήρια. Υπό την έννοια αυτή, πρόγραμμα οικονομικής στήριξης δύναται να αποτελέσει η συνολική ή μερική κάλυψη της εισφοράς της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του α.ν. 248/1967 (Α’ 243) για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ίδια για όλους τους δυνητικούς δικαιούχους, προκειμένου να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία και η συνέχιση παροχής των υπηρεσιών που προσφέρουν σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής διαταραχής που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.