Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρχεται “καπέλο” στο Ψωμί – Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι …

Το ψωμί ψωμάκι θα πουν οι Έλληνες καταναλωτές αφού αναμένεται να αυξηθεί πέρα από τις ανατιμήσεις που έχουν ήδη προηγηθεί. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται και διεθνώς αύξηση έως και 30% στις σχετικές πρώτες ύλες.

Ωστόσο, σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρτοποιοί προσανατολίζονται σε επιπλέον αυξήσεις έως 0,15 λεπτά τη φρατζόλα.

Την ανιούσα όμως έχουν πάρει οι τιμές και στα άλλα βασικά αγαθά, προκαλώντας απόγνωση στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, χρυσό πληρώνουμε πλέον το λάδι αφού η τιμή του τενεκέ έχει ξεπεράσει τα 130 ευρώ, με τους παραγωγούς να καταγγέλλουν ότι η τιμή αυτή δεν δικαιολογείται.

Την ίδια ώρα η κατάσταση δεν φαίνεται να καλυτερεύει ούτε και σε αυτή τη σοδειά λόγω της μειωμένης παραγωγής, αλλά και των πλημμυρών και των πυρκαγιών, που ήταν διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των ελαιόδεντρων της χώρας μας.

Στο ξέφρενο ράλι των ανατιμήσεων όμως έχει μπει και η φέτα, η τιμή της οποίας είναι ασυγκράτητη.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πωλούν σήμερα το γάλα από 1,40 €/κιλό -1,60€/κιλό. Ωστόσο από το τυροκομείο η φέτα «φεύγει» με τιμή 8,5€/κιλό και ο καταναλωτής τη βρίσκει στο ράφι του σούπερ μάρκετ από 10,40-15 €/κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα κηπευτικά οι τιμές τους καλπάζουν.

Ειδικότερα, η τιμή της χονδρικής στη ντομάτα πριν την κακοκαιρία Daniel ήταν 0,90 το κιλό ενώ σήμερα έχει φθάσει το 1,20. Όσο για την αγορά της από το ράφι… πριν την κακοκαιρία ήταν 1,80 το κιλό ενώ τώρα πωλείται στα 2,80 το κιλό.

Την ίδια ώρα, το μαρούλι το τεμάχιο από το χωράφι φεύγει στα 0,30 ευρώ, ενώ ο καταναλωτής το αγοράζει πάνω από 1 ευρώ.

Παράλληλα, τα λεμόνια οι καταναλωτές τα αγοράζουν περί τα 2,60 ευρώ το κιλό, τα αγγουράκια 2,95 ευρώ και το μπρόκολο 3, 90 ευρώ.

Για τις ανατιμήσεις, εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ναι μεν η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες ανατιμήσεις, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καταγγέλλοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Καταγγέλλουν, δηλαδή, ότι η ευθύνη για τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα βαραίνει κυρίως τους μεσάζοντες και τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.