Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχίες, κόντρες και αναταράξεις εν όψει του Β’ γύρου

Στην τελική ευθεία του του δεύτερου γύρου μπαίνουν οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μετά και το ξεκαθάρισμα των στηρίξεων ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση Κασσελάκη – Παππά και την κοινή δήλωση συμπόρευσης και την δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που «έδειξε» με πιο καθαρό τρόπο από το βράδυ της Κυριακής, την στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου.

Με αυτό τον τρόπο ο καθένας από τους δύο «ηττημένους» του πρώτου γύρου κατευθύνει τη δεξαμενή των ψήφων του στον υποψήφιο με τον οποίο επιλέγει να συστρατευτεί. Η διαφορά μεταξύ των δύο διατηρείται, αν και η αριθμητική εδώ δεν είναι «ευθύγραμμη» θα παίξουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης με το 45% μετά και τη στήριξη του Νίκου Παππά που εισφέρει το «δικό του» 8,63% διατηρεί το προβάδισμά του και κυρίως ξεπερνά το 50%, ενώ αντιστοίχως και η Έφη Αχτσιόγλου «ανεβαίνει» δυνητικά από το 36% στο 45% με το ποσοστό του πρώην ΥΠΟΙΚ.

Προφανώς η αριθμητική εδώ δεν είναι ευθύγραμμη: κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα ποσοστά που θα προκύψουν στο δεύτερο γύρο θα είναι το ακριβές άθροισμα των ποσοστών και του απόλυτου αριθμού ψήφων των ανά δύο δεξαμενών. Κι αυτό διότι κανείς δεν ξέρει αν όλοι οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου θα επιστρέψουν στην κάλπη, αν από την δεξαμενή του Νίκου Παππά θα υπάρξουν διαρροές προς την κ. Αχτσιόγλου ή την αποχή και αν από το ποσοστό του κ. Τσακαλώτου κάποιοι θα υπάρξουν απογοητευμένοι που δε θα πάνε να ψηφίσουν.

Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στα παλαιά μέλη που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο – θέμα δημιουργήθηκε με την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να θέσει διορία προς αυτή την κατηγορία των μελών ως το απόγευμα της Τετάρτης για την επαλήθευση των στοιχείων τους ώστε να μπουν στον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο. Αντιδράσεις υπήρξαν διατασικώς καθώς θεωρήθηκε ότι η διορία αυτή θέτει εμπόδια στα μέλη, τα οποία για όλους αποτελούν μια κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων αυτή τη στιγμή.

Έτσι ή αλλιώς οι δύο υποψήφιοι πλέον εισέρχονται στον δεύτερο γύρο με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι πλέον το φαβορί έναντι της Έφης Αχτσιογλου η οποία δήλωσε πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της ωστόσο θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει, ότι «η μάχη είναι ανοιχτή».

Οι εξελίξεις χθες κύλησαν με καταιγιστικό ρυθμό,  και με το κλίμα να παραμένει «τοξικό» ή και εκρηκτικό, σίγουρα κάθε άλλο παρά ενωτικό, με τα αλληλοκαρφώματα περί της «μεταπολιτικής» από τη μία και «υπονόμευσης του Τσίπρα» εκ μέρους της Έφης Αχτσιόγλου και όσων τη στηρίζουν, από την άλλη, να συνεχίζονται.

Κασσελάκης – Παππά έδωσαν τα χέρια

Νωρίς το πρωί υπήρξε η συνάντηση Κασσελάκη – Παππά στη Βουλή, με τον δεύτερο να εκφράζει τη δημόσια στήριξή του στον νικητή του πρώτου γύρου, στήριξη η οποία συνοδεύτηκε από κοινό πολιτικό πλαίσιο προκειμένου να διασκεδαστούν εντυπώσεις περί «παζαριού». Άλλωστε ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωσε ότι ούτε ζήτησε ούτε επιθυμεί τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ εξέφρασε παράλληλα την θετική του γνώμη για την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου στον ρόλο αυτό – πρόσωπο που η πλευρά Κασσελάκη συζητά ούτως ή άλλως. Σε περίπου παράλληλο χρόνο υπήρξαν και νέες δημόσιες στηρίξεις στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, αφενός από την Έλενα Ακρίτα και την Ραλλία Χρηστίδου. Αίσθηση προκάλεσε η κ. Ακρίτα, η οποία με επίσημη δήλωση στήριξης, μετακινήθηκε από την αρχική της επιλογή, την Αχτσιόγλου, και μάλιστα το έπραξε με αιχμές και καρφιά.

Εν τω μεταξύ, με φόντο τους υπολογισμούς για το πώς μπορεί να εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή- ουσιαστικά το σενάριο είναι ένα, να παραιτηθεί ένας βουλευτής Επικρατείας και 5 επιλαχόντες – πρόθυμος εμφανίστηκε να ακολουθήσει την οδό της παραίτησης αν χρειαστεί, ο έβδομος επιλαχών, καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.

Τα παραπάνω, σηματοδοτούν κι ένα ρεύμα προς την πλευρά του νικητή που καταγράφηκε έντονα κατά τη χθεσινή μέρα, ένα 48ωρο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.