Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Προκλητικός ο Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με την Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, αφού υπογράμμισε πως δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό με Ομοσπονδία, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» καθώς και να εκκινήσουν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της.

Σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, ωστόσο δε θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβεί τα δικαιώματά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε μάλιστα «κενή δομή» τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

«Θεωρούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο αποτελούν απόρροια αυτής της κενής θεσμικής δομής που δεν εμπνέει πλέον καμία δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη».

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε για άλλη μια φορά τη λύση της Oμοσπονδίας και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος το ψευδοκράτος.

«Διανύουμε την 60ή επέτειο από την εμφάνιση του Κυπριακού ζητήματος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντοτε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Είναι γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι λύση δεν μπορεί πλέον να υπάρξει στη βάση του μοντέλου της ομοσπονδίας.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή», όπως την αποκάλεσε.

Στη συνέχεια έκανε συστάσεις στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να συμπεριφέρεται αμερόληπτα.

«Δεν θέλουμε αυτή η απαξιωμένη δύναμη να χάσει περαιτέρω το γόητρό της στην Κύπρο».

«Αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί να τηρεί επιμελώς την αμεροληψία που είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.