Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πορτογαλία: Μηδενικό ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής – Στην Ελλάδα;

Μέχρι το τέλος του 2023 θα παραταθεί στην Πορτογαλία η ισχύς του μηδενικού Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα βασικά είδη διατροφής, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βοηθηθούν οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Η πορτογαλική κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει το κρίσιμο αυτό μέτρο από τον Απρίλιο του 2023, ρίχνοντας τον ΦΠΑ σε 46 βασικά προϊόντα, όπως το γάλα, το ψωμί, το ρύζι, οι ντομάτες και ορισμένα προϊόντα κρέατος και ψάρια, από 6% στο μηδέν.

Η εφαρμογή του μέτρου επρόκειτο να λήξει στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε σε συνάντησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος το βράδυ της Τετάρτης ότι θα εγκρίνει την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, διότι ο μηδενικός ΦΠΑ έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

«Το μέτρο συνέβαλε στην μείωση των τιμών. Θέλουμε να συνεχίσουμε τον έλεγχο των τιμών επί των βασικών ειδών διατροφής για την υποστήριξη των πορτογαλικών οικογενειών», είπε.

Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι τα στοιχεία της μεγαλύτερης πορτογαλικής ένωσης καταναλωτών, της Deco, έδειξαν ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι μειώθηκαν κατά 7,94% ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Μετά την κορύφωσή του στο 10,1% τον Οκτώβριο 2022 -το υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις δεκαετίες- μειώθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο.

Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα εντός του μήνα για την υποστήριξη των οικογενειών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.