Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Φτωχό και άδειο το καλάθι της ΔΕΘ που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Tο ερχόμενο Σαββατοκύριακο (16 και 17 Σεπτεμβρίου) φαίνεται πως θα πραγματοποιηθούν τελικά η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για μια βδομάδα νωρίτερα, όμως η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πήρε αναβολή εξαιτίας των όσων τραγικών έλαβαν χώρα στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για εξαγγελίες χαμηλών προσδοκιών, επικαλούμενες την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας και τις περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν.

Ωστόσο, πλέον, το καλάθι αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, καθώς το κόστος της τεράστιας καταστροφής ακυρώνει τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μέχρι στιγμής (και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες καταγραφές και καταμετρήσεις) το κόστος εκτιμάται περίπου στα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. είναι μόνο οι αποζημιώσεις.

«Παγώνουν» εξαγγελίες

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει πίσω κάποιες από τις εξαγγελίες που προγραμμάτιζε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την επέλαση της κακοκαιρίας, τα μέτρα που ήταν στο τραπέζι περιλάμβαναν την επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του 2023, την ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, τη διατήρηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τους ευάλωτους, την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους 6 μήνες στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, την εστίαση και τον πολιτισμό, καθώς και την καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αυξήσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι θα πρέπει να στηριχθούν και οι τοπικές κοινωνίες που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.