Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βροχή καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ΕΛΑΣ

«Περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας η εκφοβισμού εντός της Αστυνομίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».

Σε αυτήν την πρωτοφανή αναφορά – προειδοποίηση για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης κι εκφοβισμού των ένστολων θυμάτων, εντός της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε το Αρχηγείο της Αστυνομίας με τρισέλιδο έγγραφο που συνέταξε χθες 1η Αυγούστου και το οποίο αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητά ακόμη και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους «να μαζευτούν» κυρίως σε ζητήματα παρενοχλήσεων γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία της λεωφόρου Κατεχάκη και όχι μόνο. Με σαφείς προειδοποιήσεις ότι δράστες αστυνομικοί διαπράττουν ποινικά αδικήματα και υπό τον φόβο βεβαίως να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα η ΕΛ.ΑΣ. με δημοσιοποίηση τέτοιου είδους περιστατικών. Το έγγραφο αποκαλύπτει τον «άγνωστο κόσμο» εντός της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα σε γραφεία σημαντικών αξιωματικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η σύνταξη αυτού του εγγράφου μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού φαίνεται να υπήρχαν (πέραν από ορισμένες περιπτώσεις βίαιων επεισοδίων σε αστυνομικές υπηρεσίες) συγκεκριμένες εσωτερικές καταγγελίες ή μαρτυρίες από 4 – 5 γυναίκες αστυνομικούς ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους είχαν κακοποιητική συμπεριφορά, διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα εις βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων.

Επίσης καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν, οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό τρόπο εις βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους «ανήθικη συμπεριφορά» κ.λπ. Κι ίσως είναι ενδεικτικό ότι ένας εκ των κατονομαζόμενων αξιωματικών αποκαλείτο στα γραφεία της λεωφόρου Κατεχάκη «Δράκος» λόγω ακριβώς αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ ορισμένες από αυτές τις αστυνομικούς φέρεται ότι είχαν ενημερώσει συνεργάτες ανώτατων αξιωματικών για την ηθική παρενόχληση και τον εκφοβισμό από τους εν λόγω αστυνομικούς, δεν υπήρξε καμία αντίδραση αλλά προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των αναφορών. Κάτι που φαίνεται να είχε προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων από τα θύματα που είχαν εκφράσει στο παρελθόν και διάθεση να φύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. λόγω των αφόρητων πιέσεων που δέχονταν.

Όπως και για το γεγονός ότι στις καταγγελίες τους δεν έβρισκαν οποιαδήποτε απόκριση. Και είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στο τωρινό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ο κίνδυνος… αντιποίνων εις βάρος των θυμάτων αστυνομικών.

Να λαμβάνεται μέριμνα
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «θα πρέπει να διαμορφωθεί σε όλο το προσωπικό κουλτούρα μη ανοχής τέτοιων φαινομένων μέσω της ενθάρρυνσης υποβολής καταγγελιών και αναφορών παραπόνων από το θιγόμενο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για το οποίο να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του συνολικά έχοντας υπόψη την παράμετρο εκδήλωσης αντιποίνων».

Το εν λόγω έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού» που βεβαίως αφορούν κατά δεύτερο λόγο και περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών σε υφισταμένους τους.

Αρχικά υπάρχουν αναφορές για τη σύμβαση με αριθμό 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) «για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας». Επίσης όπως επισημαίνεται «η Ελληνική Αστυνομία ως ειδικότερος φορέας της εκτελεστικής λειτουργίας του Κράτους δεσμεύεται άμεσα από τη συνταγματική διάταξη για την προστασία της αξίας του ανθρώπου και τον Κώδικα Δεοντολογίας του Αστυνομικού και η υποχρέωση αυτή δεν περιορίζεται μόνο κατά τη διοικητική της δράση έναντι των πολιτών αλλά επεκτείνεται και εντός των κόλπων της, όπου οι υπάλληλοι είναι ομοίως φορείς του δικαιώματος αυτού».

Στο έγγραφο ζητείται να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους αναφορών σημειώνοντας ότι «οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της. Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε ν’ ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής ή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».

Τι απαντά το ΥΠτΠ
Επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου – ντοκουμέντο στο οποίο γίνεται αναφορά σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά ανάλογα περιστατικά.

«Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συνεχίζουν:

«Το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛΑΣ να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.