Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κάηκαν σπίτια και εκκλησίες και δάση στην Αλεξανδρούπολη

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα δίνουν από το Σάββατο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ο νομός Έβρου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με τρία μέτωπα, η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της. Σπίτια, αυτοκίνητα, εκκλησίες, παραδόθηκαν στις φλόγες. Το ίδιο και μοναδικά δάση.

Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Κόποι μιας ζωής έχουν γίνει στάχτη, λένε κάτοικοι.

Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη όπου η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8) συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Η μάχη συνεχίζεται σε τρία κύρια μέτωπα με αυτά που απασχολούν κυρίως τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι αυτό μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης, καθώς η φωτιά έχει φθάσει στα 200 μέτρα από την Αμφιτρίτη, αλλά και αυτό βόρεια της Αλεξανδρούπολης, προς τη Νίψα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής,  επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο. Το μέτωπο αυτό κινείται, ανάμεσα στο Λουτρό, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο και έχει μεγάλη φλόγα και πολύ καπνό, λόγω του ότι καίει δάσος, ενώ πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη της κατάσταση.

Το μέτωπο, όμως που απασχολούσε νωρίτερα τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης, για αυτό και εκδόθηκε επίσης 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού.

Όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο του Π.Σ. το μέτωπο αυτό φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Το τρίτο μέτωπο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση, που έγινε αιτία να διακοπεί και πάλι από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης και στον οικισμό της Νίψας. Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τον οικισμό ενώ οι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό είναι κλειστοί. Εκτός από τους ισχυρούς ανέμους, το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύουν και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.