Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

H «Coca Nostra»

Σχεδόν 3,6 τόνοι το 2018, 21,3 το 2021, 26,1 το 2022 και φέτος θα μπορούσε να σπάσει κάθε ρεκόρ. Στην Ιταλία, οι κατασχέσεις κοκαΐνης αυξάνονται συνεχώς, γεγονός που ώθησε την εβδομαδιαία «L’Espresso» να ερευνήσει το φαινόμενο.
Το ανέκδοτο, που δημοσιεύτηκε σε ένα σατιρικό site της Καλαβρίας και το πήρε η εβδομαδιαία L’Espresso , περιγράφει με σφοδρή ειρωνεία τη σοβαρότητα της κατάστασης: «Απίστευτο! Στο λιμάνι Gioia Tauro βρέθηκαν μπανάνες μέσα σε δοχείο με κοκαΐνη.
Ένα αστείο με στόχο να τονίσει τη συχνότητα των κατασχέσεων ναρκωτικών σε αυτή την πόλη της νότιας Ιταλίας, όπου λαμβάνει χώρα το 61,73% των συνολικών κατασχέσεων κοκαΐνης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά το Gioia Tauro είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
«Ο Νότος παρέχει, ο Βορράς καταναλώνει»
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ολόκληρη η Ιταλία έχει πρόβλημα με τη διανομή κοκαΐνης, η οποία είναι εκτός ελέγχου.
Η L’Espresso τιτλοφορεί την έρευνά της «Coca Nostra», ένα λογοπαίγνιο που καταδεικνύει τον ρόλο της μαφίας στο εμπόριό της.
«Ο ρόλος της «Ndrangheta [μαφίας της Καλαβρίας] παραμένει σημαντικός… το νότιο και το βόρειο τμήμα της χερσονήσου αλληλοσυμπληρώνονται τελικά αποτελεσματικά, καθώς το πρώτο προμηθεύει το προϊόν, ενώ το δεύτερο (βορράς) το καταναλώνει και επανεπενδύει».
Αυτός είναι ο λόγος που το Μιλάνο μπορεί να καυχηθεί ότι κατέχει τον τίτλο της «ιταλικής πρωτεύουσας της κοκαΐνης», παρόλο που αυτό το ναρκωτικό καταναλώνεται σε όλες τις πόλεις της χερσονήσου.
Αφού η ουσία κυκλοφορεί πολύ, λογικά αυξάνονται και οι κρίσεις. Πήγαν από 3,63 τόνους το 2018 σε 21,39 τόνους το 2021 και στους 26,10 τόνους το 2022. Ένα ρεκόρ που πρέπει να καταρριφθεί χωρίς πολλά προβλήματα φέτος.
Και μέσα σε όλα αυτά τι κάνει το κράτος για να περιορίσει το φαινόμενο; Η Espresso απαντά σε αυτή την ερώτηση με μια κεκαλυμμένη επίθεση. Η καταπολέμηση της εισαγωγής κοκαΐνης «δεν θεωρείται θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί, στο Κοινοβούλιο, εκείνοι που δεν αμάρτησαν ποτέ έριξαν την πρώτη πέτρα» . Ένας τρόπος να υπονοηθεί ότι ορισμένοι βουλευτές θα μπορούσαν να είναι και καταναλωτές.
Οι δρόμοι της κοκαΐνης
Τη Δευτέρα 17 Απριλίου, οι ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στη θάλασσα, στα ανοιχτά της πόλης της Κατάνια, περίπου 70 δέματα – δεμένα μεταξύ τους με δίχτυα και εξοπλισμένα με μια φωτεινή συσκευή σηματοδότησης – που περιείχαν δύο τόνους κοκαΐνης. Ένα φορτίο το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα έπρεπε να είχε ανακτηθεί από συνεργό εγκατεστημένο στη Σικελία.
Ο αποστολέας δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά για τον Ντιέγκο Σέρα, συνταγματάρχη της τελωνειακής αστυνομίας της Κατάνια, οι δηλώσεις του οποίου μεταδίδονται από την καθημερινή εφημερίδα του Μιλάνου, δεν υπάρχει αμφιβολία:
«Μπορούμε να σκεφτούμε ότι αυτή η αποστολή προήλθε από τη Νότια Αμερική, όπου, παραδοσιακά, παράγεται κοκαΐνη».
Από το 2015, στη συνέχεια διευκρινίζει η Corriere della Sera, «υπολογίζεται ότι περίπου ένας τόνος ναρκωτικών έχει «ξεχαστεί» στις παραλίες της Σικελίας και η υπόθεση είναι ότι αυτά τα πακέτα προέρχονται από τον δρόμο που συνδέει τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική με τη Σικελία. “. Μια κίνηση στην οποία θα εμπλέκονταν τα ναρκωτικά και, προφανώς, η μαφία .
Το γεγονός ότι αποστολές ναρκωτικών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού φτάνουν στην Ιταλία δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά, από την πλευρά της, η La Stampa εκπλήσσεται που μια τέτοια κατάσχεση έλαβε χώρα στα ανοικτά των ακτών της Κατάνια. Για την Τουρινή καθημερινή, αυτό είναι ένα σημάδι ότι «οι έμποροι ναρκωτικών παίρνουν νέες διαδρομές», παρακάμπτοντας το λιμάνι της Καλαβρίας Gioia Tauro, «υπερβολικά ελεγχόμενο», και τώρα στοιχηματίζουν στις ακτές της Σικελίας.
Μια θεωρία που επιβεβαιώθηκε από την αριστερή εφημερίδα La Repubblica , η οποία υπενθυμίζει ότι ήδη πριν από τρία χρόνια «οι απεσταλμένοι του «Flaco», του ισχυρού ηγέτη του μεξικανικού καρτέλ της Sinaloa, είχαν «αναχαιτιστεί» στην Κατάνια». Από τι να συναγάγουμε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα: «Η Κατάνια έχει ήδη γίνει κόμβος διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών».


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία (23 Απριλίου):
«Το υπό σημαία Λιβερίας bulk carrier «Atlas», του Πάνου Λασκαρίδη βρίσκεται στη Βενετία, όπου εντοπίστηκαν καλά κρυμμένα στους αεραγωγούς του ναρκωτικά που η αξία τους υπολογίζεται περίπου στα 150.000.000 ευρώ
Τρικυμία προκάλεσε χθες στην ελληνική εφοπλιστική κοινότητα η είδηση ότι ακινητοποιήθηκε το ελληνόκτητο πλοίο «Atlas» της εταιρίας Laskaridis Shipping, μεταφέροντας 850 κιλά κοκαΐνη στη Βενετία.
Τα ναρκωτικά βρέθηκαν προχθές, ύστερα από έλεγχο των ιταλικών Αρχών στο υπό σημαία Λιβερίας εμπορικό πλοίο τύπου bulk carrier του γνωστού εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, ο αδελφός του οποίου, Θανάσης, διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Περιπολικά σκάφη και ελικόπτερο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας Guardia di Finanza περικύκλωσαν το καράβι και στη συνέχεια δύτες ερεύνησαν τα ύφαλα, όπου εντόπισαν μέσα στους αεραγωγούς 570 αδιάβροχα δέματα στεγανοποιημένα με μαύρο πλαστικό, συνολικού βάρους 850 κιλών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αξία της κοκαΐνης ξεπερνά τα 150.000.000 ευρώ. Το «Atlas» είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε στη Βενετία στις 17 Απριλίου. Το καράβι έδεσε στο λιμάνι, ενώ ξεκίνησαν ανακρίσεις για να διαπιστωθεί αν μέλη του πληρώματος γνώριζαν για τη μεταφορά της μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κάποιος ναυτικός, καθώς εκτιμάται πως τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική «φύτεψαν» την κοκαΐνη στα ύφαλα του ελληνόκτητου πλοίου υποθαλάσσια, με δύτες, εν αγνοία των μελών του πληρώματος.
Οι ιταλικές Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ανακάλυψη των 850 κιλών κοκαΐνης να συνδέεται με άλλο πλοίο, που μετέφερε πριν από λίγες ημέρες φορτίο με 2 τόνους κοκαΐνης στα ανοιχτά της Σικελίας. Τότε δεν είχε εντοπιστεί το καράβι, αλλά συνολικά 1.600 πακέτα με τους 2 τόνους κοκαΐνης να επιπλέουν σε θαλάσσια περιοχή της Κατάνιας.
Τα πακέτα στα οποία ήταν συσκευασμένα τα ναρκωτικά ήταν αδιάβροχα και με σημαδούρες, προκειμένου να τα παραλάβουν μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και να τα μεταφέρουν στη στεριά. Η αξία των ναρκωτικών που εντοπίστηκαν στην περιοχή της Κατάνιας ανέρχεται σε 400.000.000 ευρώ.
Μετά τον εντοπισμό των δύο τόνων κοκαΐνης, οι ιταλικές Αρχές έκαναν «φύλλο και φτερό» πλοία που κατέπλευσαν τις τελευταίες ημέρες σε λιμάνια της Ιταλίας από χώρες της Λατινικής Αμερικής, και έτσι έφτασαν στα ίχνη του «Atlas», που είχε αποπλεύσει από το Σάντος της Βραζιλίας.
Την είδηση του εντοπισμού των 850 κιλών κοκαΐνης στο πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη δημοσιοποίησε το διεθνές ναυτιλιακό ειδησεογραφικό σάιτ TradeWinds, ενώ βίντεο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας από την επιχείρηση στο ελληνόκτητο καράβι έκανε τον γύρο του κόσμου.
Αντίθετα, «άκρα του τάφου σιωπή» επικρατούσε επί δύο ημέρες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, καθώς ακόμα και χθες το μεσημέρι δεν είχαν ενημερώσει τους ναυτιλιακούς συντάκτες αν κάποιοι από το πλήρωμα του «Atlas» είναι Ελληνες ναυτικοί, προκειμένου να ενημερωθούν οι οικογένειές τους μετά την ακινητοποίηση του καραβιού και την έναρξη των ανακρίσεων από τις ιταλικές Αρχές. Το υπό σημαία Λιβερίας «Atlas» κατασκευάστηκε το 2012 και έχει χωρητικότητα 75.100 dwt.
Συμπτωματικά, το ίδιο όνομα έχει δοθεί και στο πλοίο γενικής υποστήριξης που εντάχθηκε το 2019 στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, ύστερα από δωρεά του ιδρύματος «Αικ. Λασκαρίδη».
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι συνήθης η αποστολή ναρκωτικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής με εμπορικά πλοία, είτε μέσα σε κοντέινερ είτε στα ύφαλά τους. Τον προηγούμενο μήνα, η Europol ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 200 τόνοι κοκαΐνης μεταφέρθηκαν μέσω των δύο πιο πολυσύχναστων λιμανιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από καρτέλ που εξασφάλισαν από πληροφοριοδότες ή διεφθαρμένους λιμενεργάτες μοναδικούς κωδικούς εμπορευματοκιβωτίων, μέσα στα οποία μετέφεραν τα φορτία των ναρκωτικών.»
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.