Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Bόμβα για τράπεζες: Τέλος στο κλέψιμό τους. Tι αποφάσισε το Εφετείο Αθηνών

Τράπεζες: Σε μια απόφαση που αλλάζει τα πάντα γύρω από την περίφημη ιστορία του PSI πριν από μια δεκαετία, έφτασε το Εφετείο Αθηνών.

Μιά 10ετία και πλέον μετά το περιβόητο PSI (κούρεμα ομολόγων) που κατέστρεψε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες επενδυτές, μία δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για την καταβολή αποζημιώσεων σε καταθέτες-αποταμιευτές “θύματα” του haircut.

Το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε καταθέτη-αποταμιευτή, ο οποίος τοποθέτησε χρήματα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να ενημερωθεί από την τράπεζα για τον κίνδυνο που αναλάμβανε και τελικά υπέστη αναγκαστικό «κούρεμα» των οικονομιών του.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η τράπεζα έχει ευθύνη επειδή δεν τον ενημέρωσε για το ρίσκο της επένδυσης. Υποχρεώνει λοιπόν την τράπεζα να τον αποζημιώσει, καταβάλλοντας του όλα τα χρήματα που έχασε – και μάλιστα εντόκως από την ημέρα του “κουρέματος”.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό του Πρωτοδικείο Αθηνών είχε απορρίψει την αγωγή του αποταμιευτή. Τώρα το Εφετείο ανατρέπει αυτή την πρωτόδικη απόφαση και δημιουργεί δεδικασμένο,δίνοντας ελπίδες δικαίωσης σε πολλά “θύματα” του PSI

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών επισημαίνει ότι το Εφετείο δέχθηκε την ύπαρξη ευθύνης της τράπεζας για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης του καταθέτη αναφορικά με τη φύση της επένδυσής του και την υποβάθμιση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Οπως αναφέρει, “με την εν λόγω απόφαση κρίθηκε ότι η τράπεζα, σε αντίθεση με τον επενδυτή, γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο των ομολόγων και την απομείωση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου.

Ομως, δεν ενημέρωσε τον ενάγοντα επενδυτή, με αποτέλεσμα αυτός να υποστεί ζημία και να απωλέσει τις οικονομίες του, αφού (λόγω της έλλειψης ενημέρωσης) δεν μπόρεσε να προβεί σε καμία ενέργεια περιορισμού της ζημίας του.

Επιπλέον, το δικαστήριο δέχθηκε ότι εάν ο ενάγων δεν είχε επενδύσει σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου θα διατηρούσε τα χρήματά του σε προθεσμιακές καταθέσεις από τις οποίες θα εισέπραττε τους αντίστοιχους τόκους και δε θα είχε υποστεί καμία ζημία.

Με το παραπάνω σκεπτικό, το Εφετείο επιδικάζει στον επενδυτή το σύνολο του ποσού που είχε επενδύσει σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου και επιπλέον το ποσό που θα εισέπραττε από τόκους, εφόσον είχε τοποθετήσει τα χρήματά του σε προθεσμιακές καταθέσεις και όχι στα ομόλογα.

Επίσης του επιδικάζει χρηματική ικανοποίηση για την ηθική του βλάβη.

Είναι η πρώτη εφετειακή απόφαση που δέχεται την αντίστοιχη νομική επιχειρηματολογία και θέτει πλέον την βάση για την δικαίωση πολλών άλλων που οι υποθέσεις τους δεν έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό”, τονίζει η Ενωση Επενδυτών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.