Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

BRICS: Παγκόσμιο νομισματικό τσουνάμι κατά του δολαρίου

Στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου δεν αποκλείεται να «γεννηθεί» ένα κοινό νόμισμα των αναδυόμενων χωρών BRICS
Του Μιχάλη Ψύλου *
Αθόρυβα –τουλάχιστον προς το παρόν–έχει ουσιαστικά ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, που θα μηδενιστεί την προσεχή εβδομάδα. Στις 22 Αυγούστου ξεκινά στο Ντέρμπαν το 15ο και ίσως πιο σημαντικό φόρουμ των λεγόμενων BRICS -της ένωσης ΒραζιλίαςΡωσίαςΙνδίαςΚίνας και Νότιας Αφρικής. Θα παραστούν οι ηγέτες των χωρών μελών,αν και υπάρχει η αβεβαιότητα σχετικά με την παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Νότια Αφρική, λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου δεν αποκλείεται να «γεννηθεί» ένα κοινό νόμισμα των αναδυόμενων χωρών BRICS. «Μια πιθανή συμφωνία για τη δημιουργία ενός νομίσματος για κοινές εμπορικές συναλλαγές που θα αναφέρεται σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και οι πρώτες ύλες, θα κινδύνευε να κάνει τα διάφορα δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν να εμφανίζονται ως χρήματα της… Monopoly», υποστηρίζουν πηγές του μπλοκ.

«Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός κοινού συστήματος πληρωμών, ενώ είναι πιθανό να συγκροτηθεί μια τεχνική επιτροπή για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα πιθανό κοινό νόμισμα», δήλωσε στο Bloomberg ο Ανίλ Σουκλάλ, εκπρόσωπος στην BRICS της «οικοδέσποινας», Νότιας Αφρικής. Σε κάθε περίπτωση, θα συζητηθεί η αύξηση της χρήσης τοπικών νομισμάτων στο εμπόριο μεταξύ κρατών μελών. «Οι συναλλαγές σε τοπικό νόμισμα βρίσκονται σταθερά στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε ο Σουκλάλ, διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει θέμα αποδολαριοποίησης στην ατζέντα. Οι BRICS δεν απαιτούν αποδολαριοποίηση. Το δολάριο θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο νόμισμα – αυτή είναι μια πραγματικότητα».

«Συμφωνίες του Ντέρμπαν»

Σε χρηματοοικονομικούς κύκλους και μεταξύ παραγόντων της εξωτερικής πολιτικής, γίνεται ήδη λόγος για τις «Συμφωνίες του Ντέρμπαν». Τα μέλη των BRICS επιθυμούν να συναλλάσσονται περισσότερο μεταξύ τους, με τα δικά τους νομίσματα, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή και να αντισταθμίσουν την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα,που ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS, έχει θέσει ως στόχο δανεισμού σε τοπικό νόμισμα για το ένα τρίτο των δανείων που θα παρέχει έως το 2026.

Ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Λέσλι Μάασντορπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι BRICS θέλουν να αναπτύξουν ένα κοινό νόμισμα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα για να αμφισβητήσουν το δολάριο. Ωστόσο, δεν αναμένει μια κίνηση προς ένα κοινό νόμισμα σύντομα.

Για την ιστορία, η Ρωσία παρουσίασε πέρυσι την ιδέα της εισαγωγής ενός νομίσματος BRICS. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε τον περασμένο Ιούνιο ότι τα κράτη μέλη εργάζονται για την ανάπτυξη ενός νέου αποθεματικού νομίσματος που θα βασίζεται σε ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων που χρησιμοποιείται από το μπλοκ των πέντε εθνών. Μέχρι στιγμής, η ιδέα έχει χαιρετιστεί από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ είπε ότι το μπλοκ θα πρέπει να συζητήσει προσεκτικά την πρόταση.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.