Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αυξήσεις 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα – Οι χρεώσεις ανά εταιρία

Η πλειονότητα των ιδιωτών προμηθευτών προμήθειας ρεύματος προχώρησε σε αυξήσεις στις χρεώσεις των τιμολογίων Σεπτεμβρίου έως και 15% έναντι του Αυγούστου.

Στο μεταξύ πάνω από τα 100 ευρώ κινείται για άλλη μια μέρα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφοντας άλμα της τάξης του 28%.

Την ίδια ώρα το ΥΠΕΝ δεν έχει αποσαφηνίσει έως τώρα αν θα δώσει ενεργειακή επιδότηση τον Σεπτέμβριο ούτε φυσικά ποιο θα είναι το ύψος αυτής.

Θυμίζουμε οτι τον Αύγουστο η κρατική στήριξη ήταν ύψους 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (1 λεπτού του ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Ειδικότερα οι χρεώσεις Σεπτεμβρίου κυμαίνονται μεταξύ 8 και 19,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Προς ώρας η ΔΕΗ διατήρησε τη τιμολογιακή της πολιτική στα 15,5 λεπτά του ευρώ.

Ειδικότερα:

 • Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 18,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 8% έναντι του τιμολογίου Αυγούστου, ωστόσο με την έκπτωση συνέπειας η τιμή διαμορφώνεται στα 12,28 λεπτά του ευρώ. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value της εταιρείας, η χρέωση είναι 12,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh, με αύξηση 30%. Σημειώνεται ότι στο Protergia Οικιακό Value+, που η εταιρεία, μόλις, τοποθέτησε στην αγορά υπάρχει χρέωση 9,46 λεπτά ανά kWh.
 • Στα 15,77 λεπτά ανά kWh από 14,87 τον Αύγουστοδιαμορφώθηκε η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), που έχει πάγιο 5 ευρώ. Στο νέο πρόγραμμα της εταιρείας, το Elpedison Green Economy, η χρέωση είναι 8 λεπτά ανά kWh, όσο και τον Αύγουστο με π’αγιο στα 3,5 ευρώ. Σταθερή, έμεινε και η χρέωση στο πρόγραμμα Elpedison Economy, στα 12 λεπτά ανά kWh.
 • Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous Home έδωσε τιμή 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 17,7 λεπτά τον Αύγουστο. Με την έκπτωση συνέπειας, όμως, στο 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 15,68 λεπτά ανά kWh, με άνοδο κατά 11% σε σχέση με τον Αύγουστο. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 9 μήνες στο πρόγραμμα, η έκπτωση είναι αυξημένη στο 25%, με τη χρέωση να διαμορφώνεται επομένως χαμηλότερα, στα 14,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.  Στο πρόγραμμα Simply Generous Home της εταιρείας, για τους νέους πελάτες και όσα νοικοκυριά δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση θα είναι 11,25 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 10,63 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Η χρέωση τον Αύγουστο ήταν 8,55 λεπτά ανά kWh για όλους τους πελάτες.
 • Η χρέωση της  εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο πρόγραμμα Μaxi Free+ θα είναι 12,4 λεπτά ανά KWh, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Αύγουστο. Με την έκπτωση συνέπειας η χρέωση «προσγειώνεται» στα 9,3 λεπτά ανά KWh
 • Η χρέωση της ΖeniΘ στο πρόγραμμα Power for home All μέχρι τις 500 KWh διαμορφώνεται στα 9,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που με την έκπτωση συνέπειας φτάνει στα 7,9 λεπτά. Στο πρόγραμμα (Power Home Basic) από 17,3 λεπτά διαμορφώνεται στα 18,4 λεπτά ανά kWh το Σεπτέμβριο για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 19,4 λεπτά ανά kWh, από 18,3 λεπτά. Στο πρόγραμμα Power Home Now η χρέωση είναι ελαφρώς μειωμένη έναντι του Αυγούστου, στα 14,3 λεπτά ανά kWh, από 14,4 λεπτά του ευρώ.
 • Για το πρόγραμμα OnTime της NRG, η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά ανά kWh, από 13,7 λεπτά ανά kWh τον Αύγουστο (+17%). Με την έκπτωση 10%, η χρέωση ελαττώνεται στα 14,391 λεπτά ανά kWh, από 12,33 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες σύμβασης η έκπτωση συνέπειας είναι 30%.

  Στα  13,5 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Σεπτέμβριο στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus- (με εκπτ. συνέπειας), αυξημένη κατά 13% σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε (12 λεπτά ανά kWh).

 • Στα 12,28 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Watt & Volt, (που ανήκει όπως η Protergia και η Volterra στη Mytilineos ) στο πρόγραμμα Reward (συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας), αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τον Αύγουστο. Το τιμολόγιο W+V Value της εταιρείας έχει επίσης χρέωση 12,28 λεπτά ανά kWh, από 9,46 λεπτά τον Σεπτέμβρη (αύξηση 30%).
 • Στα 13,98 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Volterra, όσο και τον Αύγουστο.
 • H Volton, ανακοίνωσε το οικιακό τιμολόγιο ρεύματος για τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένοντας σταθερές για τον επόμενο μήνα. Η τελική χρέωση στο πρόγραμμα Volton Energy Control διαμορφώνεται στα 0,0945€ ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 25% (στα 0,1260€ χωρίς την έκπτωση συνέπειας).
Το πρόγραμμα Volton Energy Control προσφέρεται και για παροχές επαγγελματικής χρήσης με εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 25 kVA.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται σενάρια για πρόσθετα μέτρα που πιθανόν θα απαιτηθούν για στήριξη των πλέον ευάλωτων αλλά δεν προβλέπονται μεγάλες εκπλήξεις ενόψει ΔΕΘ.

Το πιθανότερο σενάριο είναι οτι θα συνεχιστούν τα Market Pass, το επίδομα θέρμανσης, η επιδότηση ρεύματος, «το καλάθι του νοικοκυριού» ενω πάντα στο βασικό μενού θα είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας.

Ακριβότερη η τιμολόγηση σε σχέση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής 
Εν τω μεταξύ το νέο τιμολόγιο ρεύματος αποδεικνύεται κατά 61% ακριβότερο!

Με βάση υπολογισμού τον Σεπτέμβριο για παράδειγμα, είναι φανερή η αύξηση σε σχέση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφού η οριακή τιμή συστήματος διαμορφώθηκε τον ίδιο μήνα στα 447 ευρώ/MWh και το συνολικό χονδρεμπορικό κόστος στα 518,5 ευρώ/MWh περίπου.

Αιτία, το κόστος του αυξημένου ρίσκου που πέρασαν οι προμηθευτές στην τιμή της κιλοβατώρας, αφού οφείλουν να δημοσιοποιούν τα τιμολόγια 10 ημέρες πριν από την εφαρμογή τους.

topontiki.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.