Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή των Market Pass

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθούν οι επιδοτήσεις του δεύτερου Market Pass και του πρώτου Youth Pass στους δικαιούχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η καταβολή του Market Pass θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου και θα αφορά με τα -μέχρι τώρα δεδομένα- 2,8 εκατ. νοικοκυριά.

Ο προγραμματισμός είναι να ξεκινήσουν οι καταβολές τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί απο την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς θα ληφθούν υπόψιν τα εισοδήματα του 2022.

Επίσης τον Σεπτέμβριο, περίπου 200.000 νέοι ηλικίας 18-19 ευρώ θα λάβουν σε μια ψηφιακή κάρτα 150 ευρώ τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε ταξίδια, ξενοδοχεία, καταλύματα, θέατρα, μουσεία και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, το ύψος του Market Pass και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Τα κριτήρια παραμένουν επίσης τα ίδια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η διαφορά είναι πως η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος.

Όσοι έλαβαν το Market Pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022.

Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

Η παράταση του Μarket Pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

Το Youth Pass είναι μια μόνιμη παρέμβαση που ξεκινά να ισχύει από εφέτος. Δικαιούχοι είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, συγκεκριμένα όσοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.

Σε αυτούς θα καταβάλλεται ενίσχυση 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Με την νέα χρονιά και μάλιστα από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2024 περίπου 1,34 εκατ. φορολογούμενοι με παιδιά θα πάρουν φορολογική «ανάσα» με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο φόρος μειώνεται:

– 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
– 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
– 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
– 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
– 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
– 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.