Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ν. Αγχίαλος: Δραματικές ώρες για κατοίκους και “επιτελικό κράτος”

Δραματικές καταστάσεις ζει η χώρα εδώ και ημέρες, με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα, κυρίως στη Μαγνησία, ενώ μάχη με συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι σε Ρόδο, Κέρκυρα και Λαμία, παράλληλα με τις νέες εστίες σε διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή του Βελεστίνου πήρε εφιαλτική τροπή μέσα στην ημέρα, καθώς μπήκε μέχρι τις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης κοντά στην Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας τρομακτικές εκρήξεις. Το ωστικό κύμα έφτασε μέχρι τον Βόλο και ταρακούνησε μεγάλο μέρος της Μαγνησίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται στη Νέα Αγχίαλο όπου και έσπασαν πολλά τζάμια.

 

Λόγω της φωτιάς κρίθηκε αναγκαία η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Αργά το βράδυ η Πολεμική Αεροπορία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι « δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή» και ότι «την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής», καθώς «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια».

Αναφορικά με τα F16 στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ».

Επισημαίνεται ότι «εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου».

Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν».

Νωρίτερα η ΕΡΤ είχε μεταδώσει ότι η πρώτη κίνηση από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό προς την αποθήκη για παν ενδεχόμενο, για λόγους ασφαλείας και αφού περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες τότε θα γίνει η προσέγγιση ώστε να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής σε αυτή την αποθήκη πυρομαχικών για τα F-16 Block 50 και Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 90 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 31 οχήματα συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή για να περιορίσουν τη φωτιά. Σύμφωνα με ενημέρωση απ’ την Πυροσβεστική αργά το βράδυ η κατάσταση ήταν δύσκολη κυρίως στις Μικροθήβες.

Κάηκαν βιομηχανικές μονάδες

Παράλληλα, η πυρκαγιά συνέχισε το καταστροφικό της έργο μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, προκαλώντας ανυπολόγιστες για την ώρα ζημιές σε βιομηχανικές μονάδες. Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό πως κάηκε ολοσχερώς ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός “Η Δήμητρα”.

Εντολές εκκένωσης για 12 περιοχές

Νωρίς το απόγευμα επικράτησαν σκηνές πανικού στο λιμάνι της Νέας Αγχιάλου καθώς οι κάτοικοι και επισκέπτες στην περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν με κάθε μέσο. Περίπου 130 άτομα διασώθηκαν τελικά με πλωτά μέσα, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος.

Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου, εκδηλώνονται εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την εκκένωση 12 οικισμών. Συγκεκριμένα, στις 15:34 για την εκκένωση των οικισμών Καστράκι και Μικροθήβες, στις 16:00 για την εκκένωση των οικισμών Νέα Αγχίαλο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια, Σώρος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, και Άγιος Γεώργιος, στις 16:06 για δεύτερη φορά την εκκένωση του οικισμού Νέα Αγχίαλος και στις 17:47 για την εκκένωση των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.