Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Καύσωνας: Στα ύψη ο υδράργυρος μέχρι το τέλος του μήνα

Δυσάρεστες είναι οι εκτιμήσεις για το νέο κύμα καύσωνα, ο οποίος είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με το meteo.gr, δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα προβλέπονται μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου 2023, με τη θερμοκρασία σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας να κυμαίνεται έως και 14°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό αυτή της θερμής περιόδου είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45°C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται χάρτες απόκλισης θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία

Όπως ανέφερε η ΕΜΥ, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, την Πέμπτη 20 Ιουλίου οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου, η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα (24 Ιουλίου) αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, από την Τρίτη (25 Ιουλίου) έως και την Πέμπτη (27 Ιουλίου) αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη (20 Ιουλίου) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

  • στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
  • στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή (21 Ιουλίου) έως και την Κυριακή (23 Ιουλίου) προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Ο καιρός την Πέμπτη 20 Ιουλίου

Σύμφωνα με το meteo, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Υψηλός έως πολύ υψηλός ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 προβλέπεται ηλιοφάνεια. Υψηλή έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 40-41 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 38 βαθμούς), 23 έως 39-40 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 42-43 βαθμούς), 25 έως 41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 26 έως 36-38 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 24 έως 39-40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 36-38 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δια΄φορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δια΄φορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.