Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΒΟΜΒΑ από τον Τσόμσκι: «Η ΚΙΝΑ είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης!»

Η Κίνα έχει ήδη γίνει παγκόσμιος ηγέτης και αυτό το αποδεικνύει πιέζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο διάσημος Αμερικανός στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Ως παράδειγμα της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στον κόσμο, ο Τσόμσκι ανέφερε την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης ως εταίρων.

«Τους τελευταίους μήνες, η Σαουδική Αραβία εντάχθηκε στο SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης), ακολουθούμενη από τον δεύτερο περιφερειακό “βαρέων βαρών” παίκτη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν ήδη γίνει ο κόμβος του κινεζικού θαλάσσιου “δρόμου του μεταξιού” που εκτείνεται από την Καλκούτα, στην ανατολική Ινδία και μέσω της Ερυθράς Θάλασσας στην Ευρώπη. Η Κίνα εισέρχεται τώρα στην αγορά όπλων της Μέσης Ανατολής», τονίζει ο Τσόμσκι στο πρακτορείο.

Όλα αυτά, είπε, καταδεικνύουν «σημαντική διάβρωση» του συστήματος της Μέσης Ανατολής, το οποίο τα τελευταία 80 χρόνια κυβερνάται από τις ΗΠΑ, οι οποίες αντικατέστησαν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Παρόμοιες διαδικασίες λαμβάνουν χώρα και σε άλλες περιοχές», είπε ο Τσόμσκι. Ο ίδιος τόνισε, πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν τις συμφωνίες με τη Σοβιετική Ένωση για τη μη διάδοση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, εγκαταλείποντας αρκετές βασικές συμφωνίες στον τομέα ελέχγου των όπλων.

Επίσης, ο κ.Τσόμσκι πρότεινε να αναγεννηθεί το γεωπολιτικό σχέδιο «Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σπίτι – από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ», που είχε προταθεί από την Σοβιετική Ένωση.

«Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στο σύστημα όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ και ενδεχομένως να αντιμετωπίσει την παρακμή και την αποβιομηχανοποίηση, όπως προβλέπουν μερικοί, ή να προσεγγίσει τον φυσικό οικονομικό συνέταιρο της που βρίσκεται στην Ανατολή και έχει άφθονο φυσικό πλούτο, που το έχει τόσο ανάγκη η Ευρώπη και είναι δίοδος στην κερδοφόρο κινεζική αγορά» επισήμανε ο Αμερικανός καθηγητής.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.