Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Θρίλερ κατασκοπείας – ΗΠΑ και FBI ξεσκονίζουν τις επαφές Μπογονικολού με την ελληνική αμυντική βιομηχανία

  • Στο μικροσκόπιο των Αμερικανών η συμφωνία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι επαφές με Χρ. Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Ν. Παπαθανάση, Ν. Παναγιωτόπουλο και οι φωτογραφίες με Γ. Πατούλη.
  • Γιατί πέρασε κάτω… από τα ραντάρ των ελληνικών ΜΜΕ η είδηση της σύλληψής του.
  • Οι σχέσεις του Νίκου Μπογονικολού με δύο ρωσικές εταιρείες οι οποίες μπήκαν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Ο προεκλογικός πυρετός, η εκλογική μάχη και το αποτέλεσμα της «κάλυψαν» την υπόθεση της σύλληψης του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού από το FBI και την DGSI στο Παρίσιμε την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Η είδηση της σύλληψης «θάφτηκε» ακόμη και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ακόμη και όσα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν δεν «άγγιξαν» ό,τι είχε να κάνει με την «κινητικότητα» και τις επαφές που είχε ο Νίκος Μπογονικολός με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Μόνο που οι αμερικανικές αρχές είναι δεδομένο ότι θα διερευνήσουν σε βάθος μέχρι που έφθαναν οι διασυνδέσεις του, αφού θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπήρχε πρόσβασή του σε αμερικανικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα. Οι Αμερικανοί είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα και θα «ξετινάξουν» το παρελθόν του Έλληνα επιχειρηματία στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Μπογονικολός δεν έκρυβε τις επαφές του. Οι φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -πριν κλείσει όλους τους λογαριασμούς του- με στελέχη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι πολλές.

Ο Νίκος Μπογονικολός μέσω του δικηγόρου του αρνείται τις κατηγορίες της βιομηχανικής κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας και περιορίζει τις ευθύνες του στο γεγονός ότι υπήρξαν τυπικές παρατυπίες για εξαρτήματα που έφθασαν σε Ρώσους χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις για τον τελικό τους χρήστη. Υποστηρίζει ότι δεν έχει ευθύνες για αυτά τα θέματα.

Η υπερασπιστική του τακτική δεν πρόκειται να επηρεάσει βεβαίως τις εξονυχιστικές έρευνες των Αμερικανών που θα γίνουν και στην Αθήνα.

Ο Νίκος Μπογονικολός κάνει αισθητή την παρουσία του από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ το 2019.

Το φθινόπωρο του 2020 η εταιρεία του Νίκου Μπογονικολού Aratos εμφανίζεται μαζί με αντιπροσωπεία ολλανδικών εταιρειών. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο είχαν επαφές με τον υπουργό Oικονομικών Xρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Aνάπτυξης και Eπενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Nίκο Παπαθανάση και τον YEΘA Nίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά στο επίκεντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος των Oλλανδών βρίσκονταν τα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά, από πλευράς του ομίλου Damen Group και η EAB από την Deadalus Aviation Group και την Aratos Systems BV. «Tο κλίμα στις συναντήσεις με τους Έλληνες υπουργούς ήταν άριστο. Oι Oλλανδοί κατέθεσαν τα σχέδιά τους, που είναι διαφορετικά κατά περίπτωση», έγραφε ο οικονομικός Τύπος.

Τα ολλανδικά σχέδια δεν προχώρησαν αλλά η Aratos και ο Νίκος Μπογονικολός συνέχισαν να εμφανίζονται σε επαφές ακόμη και συμφωνίες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αποκορύφωμα η συμφωνία για στρατηγική συνεργασία των ΕΑΣ με τη Ηeckler & Koch «για παραγωγή υλικού και Έρευνα».

Ο Έλληνας επιχειρηματίας φαίνεται στις φωτογραφίες από την τελική σύσκεψη για τη συμφωνία.

Ο Νίκος Μπογονικολός όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που ο ίδιος δημοσιοποιούσε, είχε σχέσεις με τα ΕΑΣ αρκετό καιρό πριν από την επίτευξη της συμφωνίας.

Όλα αυτά μπορεί να πέρασαν «χαμηλά» από τα «ραντάρ» των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ωστόσο στο εξωτερικό η υπόθεση αποτελεί θέμα διερεύνησης. Η ιστοσελίδα Intelligence Online δημοσίευσε μια σειρά πληροφοριών για τον Μπογονικολό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για σχέσεις του με Έλληνες αξιωματούχους. Επαφές που ο Μπογονικολός μάλλον διαφήμιζε αν κρίνουμε από τη φωτογραφία με τον Γιώργο Πατούλη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μπογονικολός συνεργαζόταν επί μακρόν με πολλές ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες, η τεχνογνωσία των οποίων μπορεί να έχει μεταφερθεί στη Μόσχα.

«Το κατηγορητήριο του Νικολάου Μπογονικόλου στις 16 Μαΐου, μετά τη σύλληψή του στο Παρίσι σε κοινή επιχείρηση DGSI-FBI επτά ημέρες νωρίτερα, προκαλεί ρίγη στη ραχοκοκαλιά της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) κατηγορεί τον Έλληνα επιχειρηματία για εμπλοκή σε βιομηχανικό κύκλωμα κατασκοπείας για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, SVR.

Ο Μπογονικόλος, ο οποίος έκτοτε έκλεισε τους ιστοτόπους του και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποίησε την επιχειρηματική του αυτοκρατορία Aratos Group για να αποκτήσει εξαρτήματα που η εξαγωγή τους απαγορευόταν στη Ρωσία. Όμως, εκτός από τα πολλά ευαίσθητα εξαρτήματα που πωλήθηκαν παράνομα, η δράση του επέτρεψε επίσης στη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικές και εμπορικές πληροφορίες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Κι αυτό γιατί ο ιστός των εταιρειών στην τροχιά του Μπογονικόλου ήταν ιδιαίτερα ενεργός με αμυντικούς ομίλους στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα. Η Aratos ήταν το προγεφύρωμα πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο Όμιλος Europa Line στην Ελλάδα και το Βέλγιο, και η Balkanplan, η Zeus Consulting και η Ionian Technologies.

Στην Αθήνα, oι εταιρείες του είχαν σχέσεις με στελέχη του κυβερνώντος δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου πολλοί από τους συμβούλους του Μπογονικόλου ήταν υποστηρικτές ή ακόμη και ανώτερα μέλη».

Αυτό που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς είναι η συνεργασία της Aratos με την ολλανδική εταιρεία Daedalus Aviation Group, η οποία έχει εμπλοκή στη συντήρηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η Aratos του Νίκου Μπογονικολού φέρεται να έκλεισε ραντεβού συμβούλων της Daedalus με το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας με την επιδίωξη να συνεργαστούν στην αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Η συνεργασία δεν προχώρησε γιατί οι Ολλανδοί υποστηρίζουν ότι η Aratos δεν τήρησε όρους του συμβολαίου τους.

Το δημοσίευμα της Intelligence Online αναφέρει ακόμη ότι η Aratos «έχει συνεργασία με τον κρατικό ελληνικό όμιλο Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Με πρόεδρο τον Αθανάσιο Τσιόλκα – ο οποίος διορίστηκε το 2019 από τον υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Νέας Δημοκρατίας – τα ΕΑΣ είναι εταίρος πολλών δυτικών αμυντικών βιομηχανιών, όπως η Lockheed Martin και η Northrop Grumman των ΗΠΑ, η ευρωπαϊκή MBDA, η γερμανική Diehl Defense και Rheinmetall, και η γαλλική Nexter».

Από την Ελλάδα ο Μπογονικόλος εισέβαλε στην απρόσιτη αμυντική αγορά της Ολλανδίας, φέρνοντάς την πολύ πιο κοντά στα συμβόλαια του ΝΑΤΟ. Στις κατηγορίες του, το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριλαμβάνει ότι μέσω της θυγατρικής Aratos Systems BV ο όμιλος μπόρεσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για εφαρμογές στην ασφάλεια και την άμυνα.

Η Intelligence Online διαπίστωσε ότι οι σύμβουλοι της Aratos συμμετείχαν σε προγράμματα που εκτελούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα, ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης Galileo.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως εμπειρογνώμονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπογονικόλος ισχυρίστηκε ότι είχε υπογράψει συμφωνίες με ερευνητικά κέντρα, όπως το μεγάλο γερμανικό κέντρο Ε&Α, το Fraunhofer Society, το Πανεπιστήμιο του Surrey, το Πανεπιστήμιο Tilburg και άλλα, καθώς και με ευρωπαϊκούς ομίλους, όπως π.χ. ο όμιλος αμυντικών μηχανικών KEC BV και η πορτογαλική εταιρεία κατασκευής drone Tekever.

Αυτό έγινε μέσω της θυγατρικής του στην Ολλανδία, το οποίο διοικούσε μέχρι πρόσφατα ο Peter Tjia, ο οποίος τώρα προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση όσο το δυνατόν περισσότερο μετακομίζοντας στο Μπαλί.

Το κατηγορητήριο που έχει να αντιμετωπίσει ο Νίκος Μπογονικολός αναφέρει ότι η συνεργασία του με τη Μόσχα ξεκίνησε το 2017. Την ίδια περίοδο είχε αρχίσει να αποκτά πρόσβαση σε εξοπλισμό και αμυντική τεχνολογία της Δύσης τα οποία προωθούσε σε δύο ρωσικές εταιρείες την Serniya Engineering και της Sertal LLC, οι οποίες μπήκαν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ στις 3 Μαρτίου 2022, λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.