Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη και ζητώ ανασύνταξη

Τον βασικό στόχο να ανατραπεί ο συσχετισμός που προέκυψε την Κυριακή και να αποτραπεί η παντοδυναμία Μητσοτάκη, περιέγραψε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιπλέον έκανε μία πρώτη αυτοκριτική και χάραξε τη γραμμή ενόψει των επόμενων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα και προσέθεσε ότι δεν θα κρυφθεί και θα ηγηθεί της εκλογικής μάχης καθώς είναι μεγαλύτερη η ευθύνη για την ανασύνταξη και τη μάχη που είναι μπροστά. Αναφέρθηκε στα τρία βασικά αίτια της ήττας, υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή εικόνας και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σηκώσει το γάντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και ξεκαθάρισε ότι στις εκλογές της 25ης Ιούνη «πάμε για να κερδίσουμε όχι να χάσουμε».

Χειροκρότημα και συγκίνηση

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής υποδέχθηκαν όρθιοι και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμιά καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη μάχη. Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση «ανήκει στον βασικό πολιτικό μας αντίπαλο. Που τα σχέδιά του είναι ολοφάνερα, δεν τα κρύβει: Να κερδίσει όχι την αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία. Που θα του επιτρέψει να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση. Και αν του δοθεί η ευκαιρία να μην έχει καν αντίπαλο. Να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Που είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες για να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα».

Απευθύνθηκε προς τα στελέχη του λέγοντας ότι «Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας». Και τόνισε: «Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση, και η σεμνότητα θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συνολική αποτίμηση θα γίνει μετά τις 25 Ιουνίου αφού τώρα προέχει «Να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει. Και να διορθωθούμε εν κινήσει. Να αλλάξουμε τη καμπάνια μας. Να γίνουνε πιο συλλογικοί στη δουλειά μας. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας».

Ανέφερε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί δεν έγιναν αντιληπτά τα μηνύματα της κοινωνίας. «Σύμφωνα με τα exit polls, την τελευταία μέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει περίπου το 20% των ψηφοφόρων. 1.206.000 ψηφοφόροι. Από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ. Και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναποφάσιστοι δηλαδή, αντί να ψηφίσουν όπως περιμέναμε και όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέσκειας απέναντι στη κυβέρνηση, τελικά ψήφισαν ανάποδα. Με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση» είπε και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί συνέβη αυτό; Και γιατί ένας μεγάλος αριθμός από κείνους που μας εμπιστεύτηκαν το 2019 δεν μας εμπιστεύτηκαν το 2023;».

Οι τρεις αιτίες της ήττας

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τρεις βασικές, κατά την εκτίμησή του αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος:

«Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα-αλλαγή, ως πλειοψηφική την τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη».

Σημείωσε ότι «αποδείχτηκε ότι η μιντιακή υπεροπλία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας. Και σ’ αυτό συνέβαλαν, βέβαια, και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η δεύτερη αιτία, είπε ο Αλ. Τσίπρας «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Αυτό ήταν το στρατηγικό ρήγμα μέσα από το οποίο πέρασε το αφήγημά περί σταθερότητας. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης».

Η τρίτη αιτία συνέχισε ο κ. Τσίπρας είναι «η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση». «Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» τόνισε.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.