Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ Wiener Zeitung! ΑΡΘΡΟ-ΒΟΜΒΑ για την «φατρία Μητσοτάκη» και την «ελληνική κληρονομική δημοκρατία»…

Στο μοναδικό φαινόμενο της ελληνικής κληρονομικής δημοκρατίας με την κυριαρχία στην πολιτική ζωή του τόπου των «βασιλιάδων Μητσοτάκηδων» αναφέρεται δημοσίευμα της έγκριτης αυστριακής εφημερίδας Wiener Zeitung, με την υπογραφή του Φέρρυ Μπατζόγλου, περιγράφοντας το βίο και την πολιτεία της «δυναστείας», που από το «Ξυπόλυτο Κόμμα» του προπάππου του κατέληξε να είναι σήμερα ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς στη χώρα.

Ελληνική κληρονομική δημοκρατία
Τα παιδιά έχουν καλές δουλειές, ο μπαμπάς είναι πρωθυπουργός σαν τον παππού. Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι μια από τις πιο ισχυρές φατριες στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παλεύει πλέον για να παραμείνει έτσι και μετά τις εκλογές.

Μια θάλασσα από γαλάζιες σημαίες κυματίζει στο παλιό λιμάνι της γραφικής δυτικής κρητικής πόλης των Χανίων αυτό το ήπιο απόγευμα του Απριλίου. Η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου μόλις ξεκίνησε επίσημα.

Στέκεται φαρδύς-πλατύς στο αναλόγιο. Έχει «μόνο έναν στόχο», διακηρύσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας για σχεδόν τέσσερα χρόνια: να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα μόνος με τη συντηρητική του Νέα Δημοκρατία (ΝΔ). «Σήμερα οι Χανιώτες στέλνουν το δικό τους βροντερό μήνυμα ελπίδας. Μήνυμα αυτοπεποίθησης, νίκης για να γιορτάσουμε με μπλε την 21η Μαΐου, την ονομαστική εορτή του Κωνσταντίνου και της Ελένης. Δεν θα είναι μόνο η Κρήτη μπλε , αλλά όλη η Ελλάδα», είπε με σιγουριά ο 55χρονος. Το πλήθος ζητωκραυγάζει.

Το μπλε είναι το κομματικό χρώμα της ΝΔ. Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου, η μισή Ελλάδα με το μικρό όνομα Κωνσταντίνος (Κώστας ή Κωστής εν συντομία) γιορτάζει την ονομαστική της εορτή, που είναι πολύ πιο σημαντική από τα γενέθλια σε αυτή τη χώρα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης όρισε προσωπικά την ημερομηνία των εκλογών. Η ελληνική νομοθεσία του δίνει το μοναδικό δικαίωμα να το κάνει αυτό.

Ένας γάμος καθιέρωσε την φατρια.
Η ημερομηνία των εκλογών δεν είναι τυχαία. Ο προπάππους του πρωθυπουργού λεγόταν Κωνσταντίνος. Ο «Γερο-Κωστής», ο «παλιός Κωστής», είναι ο Γενάρχης, ο ιδρυτής του γένους Μητσοτάκη. Γεννημένος στην Πελοπόννησο το 1845, η οικογένειά του αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κρήτη για να γλιτώσει από τους διωγμούς. Εκεί ο Κωστής Μητσοτάκης μετακόμισε στα Χανιά το 1872 και ίδρυσε το «Κόμμα των ξυπόλητων», όπως απαξιωτικά το αποκαλούσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Μεγάλη υποτίμηση. Γιατί ο Κωστής Μητσοτάκης δεν ήταν μόνο χορηγός και στενός έμπιστος του νεότερου Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας επτά φορές από το 1910 έως το 1933 με διακοπές. Ο Κωστής Μητσοτάκης παντρεύτηκε και την αδερφή του Βενιζέλου Κατίγκο.

Αυτός ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την εγκαθίδρυση της φυλής Μητσοτάκη στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο εγγονός του γενάρχη, που παραδοσιακά πήρε το μικρό όνομα του παππού του, διαμόρφωσε την πολιτική στην Ελλάδα για σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1990 έως το 1993 ως πρωθυπουργός. Γιος του είναι ο Κυριάκος, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Βουλευτής ήταν και ο παππούς του, που φυσικά τον έλεγαν και Κυριάκο και ήταν έτσι ο συνονόματός του.

200 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και περισσότερα από 40 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η «οικογενειοκρατία» («οικογενειοκρατία») παραμένει τόσο σταθερά αγκυροβολημένη στην αθηναϊκή πολιτική όσο και ο τοπικός νεποτισμός, ο οποίος περιλαμβάνει και άλλους συγγενείς, γνωστούς ή κολλητούς Προσφέροντας στους φίλους καλές δουλειές και την ανείπωτη πελατεία που την συνοδεύει. Είτε παγκόσμιοι πόλεμοι είτε περιφερειακοί πόλεμοι, είτε εμφύλιος είτε κρατικές χρεοκοπίες: Στην Ελλάδα η «οικογενειοκρατία» δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

Μάλλον έτσι θα παραμείνει. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πάντα παρουσιάζεται παντού ως εκσυγχρονιστής και αποφασισμένος μεταρρυθμιστής, λατρεύει και καλλιεργεί την παράδοση της «οικογενειοκρατίας» τόσο ανάξια μιας σύγχρονης δημοκρατίας δυτικού τύπου – προς όφελος της ίδιας του της οικογένειας – ως ατάραχος καθώς είναι θρασύς.

Αρκεί μια ματιά στα τρία του παιδιά. Η νεότερη από το μάτσο, η 20χρονη Δάφνη, έχει ξεκινήσει τις σπουδές της στο φημισμένο και ακριβό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Yale. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης πέταξε εκεί για να μην αφήσει ήσυχη τη Δάφνη με την εγγραφή της. Στην περίπτωση της Δάφνης και των πολιτικών της φιλοδοξιών, ωστόσο, ο κανόνας προς το παρόν είναι: περιμένετε και δείτε.

Η αδερφή της Δάφνης, η Σοφία, τώρα 25 ετών, προφανώς επωφελήθηκε επίσης από την πατρική φροντίδα. Αμέσως μετά τις σπουδές της στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, προσλήφθηκε στο γραφείο της παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας CVC στο Λονδίνο, όπου διαχειριζόταν σχέσεις με επενδυτές CVC. υπεύθυνος. Μια ονειρεμένη δουλειά σε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων – χωρίς άμεση σχέση με τις σπουδές της. Πήρε το πόστο αφού ο πατέρας της έγινε πρωθυπουργός.

Κατά ειρωνικό τρόπο, από το 2020, η CVC έχει αποκτήσει πέντε από τις τρέχουσες έξι συμμετοχές της σε ελληνικές εμβληματικές εταιρείες, όλες επί θητείας Παπά και Πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Η CVC δεν έχει επενδύσει μόνο στον κατασκευαστή τροφίμων Vivartia, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών Skroutz και στην εταιρεία μαρίνας πολυτελών γιοτ D-Marina, η οποία δραστηριοποιείται σε κορυφαίες τοποθεσίες στη Μεσόγειο, αλλά και στην ασφαλιστική εταιρεία National Insurance και την πρώην κρατική ενέργεια. παραγωγός ΔΕΗ – βαρύς στην εταιρεία της Ελλάδος.

Ο αδερφός της Σοφίας, ο οποίος ήταν ένα χρόνο μικρότερος, φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες. Ο γιος του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, γεννημένος το 1998, έπιασε δουλειά ως διαπιστευμένος υπάλληλος του Ισπανού ευρωβουλευτή Esteban Gonzales Pons μετά τις σπουδές του -επίσης σε ακριβό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στη Βοστώνη- και τη στρατιωτική του θητεία. Ο νεαρός Μητσοτάκης είναι ο μόνος μη Ισπανός στο επιτελείο του συντηρητικού πολιτικού Partido Popular.

Είναι αυτονόητο ότι ο γιος του Μητσοτάκη ονομάζεται Κωνσταντίνος, έχει πάρει και το όνομα του «παλιού Κωστή» από τα Χανιά, γι’ αυτό και ο παππούς του ονομάστηκε έτσι. Ο νεότερος Κώστας εξακολουθεί να απασχολεί ως επί το πλείστον μόνο τα αθηναϊκά ταμπλόιντ επειδή είναι σε σχέση με έναν Έλληνα τενίστα παγκόσμιας κλάσης. Σύντομα όμως μπορεί να θέλει να ακολουθήσει τα βήματα των επιχειρηματιών προγόνων του, όπως υποψιάζονται οι παρατηρητές. Στην πέμπτη γενιά. Ο Κωστής, ο Κυριάκος, ο Κώστας, ο Κυριάκος και σύντομα πιθανότατα πάλι ο Κώστας: η δυναστεία Μητσοτάκη παρείχε πάντα τους ομώνυμους βασιλιάδες στην Ελλάδα, τη μοναδική κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης.

Η οικογένεια των πολιτικών συνέχιζε να γίνεται πλουσιότερη

Οι κακόβουλες γλώσσες υποστηρίζουν ότι η φυλή Μητσοτάκη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα. Οι κριτικοί εγείρουν μερικές φορές το ακανθώδες ερώτημα για το πώς οι Μητσοτάκηδες κατάφεραν να γίνουν πλουσιότεροι από γενιά σε γενιά από ό,τι πριν μπουν στην πολιτική. Λέξη κλειδί: το «Ξυπόλητο Πάρτι» του «παλιού Κωστή».

Ένα είναι σίγουρο: το 2020 (δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία), ο αρχηγός της κυβέρνησης στην Αθήνα και η σύζυγός του Μαρέβα όφειλαν ένα όμορφο 1,3 εκατ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες. Τα προς αποπληρωμή δάνεια συμψηφίστηκαν με 40 ακίνητα, πέντε αυτοκίνητα και πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ αποταμιεύσεις. Το εισόδημα της 56χρονης Μαρέβας το 2020 ήταν αρκετά μέτρια ακόμη και για τα νεοελληνικά μεταπτωχευτικά πρότυπα: 9.244,10 ευρώ.

Δεν έχει σημασία. Αυτό δεν μειώνει τη γνήσια χαρά των γονιών για την καριέρα της κόρης τους Δάφνης. Στην τελετή αποφοίτησης στο ελίτ σχολείο του Κολλεγίου Αθηνών, που κοστίζει περισσότερα δίδακτρα κάθε χρόνο από ό,τι κέρδιζε η Μαρέβα Μητσοτάκη το 2020, ο σύζυγός της εκνευρίστηκε στο Twitter λίγο πριν ξεκινήσει η κόρη της στο Γέιλ: «Όπως θυμάμαι, όταν ήσουν στο παρακολούθησε την πρώτη τάξη! Τώρα τελείωσες το σχολείο και ξεκινάς ένα νέο, όμορφο ταξίδι!».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.