Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πληρώνει ο λαός τους «μουτζαχεντίν» του Μητσοτάκη! Ποια είναι τα στελέχη «πρώτης γραμμής», που τρέχουν την προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ., αλλά αμείβονται από τον δημόσιο κορβανά

Δεν πάει πολύς καιρός που στη Γερμανία ξέσπασε σάλος όταν διαπιστώθηκε ότι η υπουργός Άμυνας χρησιμοποιούσε κυβερνητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα όχι μόνο για υπηρεσιακά αλλά και ιδιωτικά ταξίδια, έχοντας ορισμένες φορές μαζί και τον γιο της. Λίγο καιρό αργότερα η Κριστίνε Λάμπρεχτ, με αφορμή και το Ουκρανικό, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Μια άλλη υπουργός, επίσης στη Γερμανία, η Άνε Σπίγκελ, αρμόδια για θέματα οικογένειας, σύρθηκε σε παραίτηση διότι βρισκόταν σε διακοπές όσο η περιοχή της αντιμετώπιζε πλημμύρες. Στην Ιρλανδία ο πρόεδρος του οργανισμού τουρισμού υποχρεώθηκε σε παραίτηση όταν εν μέσω κορωνοϊού πήγε για διακοπές στην Ιταλία. Και στο μακρινό Μεξικό η υπουργός Περιβάλλοντος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν υποχρέωσε τον πιλότο μιας πτήσης να καθυστερήσει την απογείωση για μόλις μισή ώρα.

Στην Ελλάδα, παραμονές εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να κάνει περιοδείες ως αρχηγός κόμματος, αλλά το βρίσκει πολύ φυσιολογικό, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τού απαντά μεν δηκτικά, αλλά έχει κάνει τα ανάλογα και ο ίδιος την περίοδο της δικής του πρωθυπουργίας.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν λεπτομέρειες μπροστά στο γεγονός ότι για τις εκλογές που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες η Ν.Δ. έχει κινητοποιήσει πανελλαδικά ένα ευρύ δίκτυο στελεχών της, τα περισσότερα από τα οποία, όμως, είναι παράλληλα και ενεργά (και αμειβόμενα) στελέχη του κρατικού και δημόσιου τομέα.

Πέραν του τυπικού θέματος ότι όλοι αυτοί (συμπεριλαμβανομένων και των γενικών γραμματέων) είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα έπρεπε να βρίσκονται full time στα καθήκοντα και στις θέσεις τους, το μείζον που προκύπτει είναι ότι «κάνουν» εκλογές για λογαριασμό της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ενόσω αμείβονται -ορισμένοι δε και πλουσιοπάροχα- από τους Έλληνες φορολογουμένους. Εκτός κι αν κάποιοι εξ αυτών έχουν φροντίσει να πάρουν τις άδειές τους…

Πριν από μερικές εβδομάδες η Ν.Δ. είχε κάνει γνωστό ότι σε κάθε νομό θα αναλάβει την προεκλογική μάχη ένα στέλεχός της. Αντίστοιχα, τοποθέτησε και τις αποκαλούμενες «ειδικές δυνάμεις» σε κάθε περιφέρεια. Συνολικά ανακοινώθηκαν 74 ονόματα ως η εκλογική εμπροσθοφυλακή της σε όλη τη χώρα.

Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι αποφεύχθηκε επιμελώς να γίνουν αναφορές ή δημοσιεύσεις στις επίσημες υπηρεσιακές τους ιδιότητες στο Δημόσιο. Ωστόσο, από τα 74 αυτά ονόματα, περισσότερα από τα μισά (44 εν συνόλω) έχουν σχέση με δημόσιες θέσεις και απασχολούνται και αμείβονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από αυτό.

Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται:

  • 10 γραμματείς υπουργείων,
  • 20 μέλη διοικητικών συμβουλίων φορέων του Δημοσίου,
  • έξι στελέχη του Δημοσίου,
  • πέντε μετακλητοί που αμείβονται κι αυτοί από το Δημόσιο και
  • τρεις αυτοδιοικητικοί.

Μολονότι ασχολούνται με τον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ., συνεχίζουν να πληρώνονται –και το διάστημα αυτό- από το Δημόσιο, καλώντας τους απλούς ψηφοφόρους να (τους) δώσουν άλλη μια τετραετία στη διακυβέρνηση της χώρας; Επίσης, ένα άλλο ερώτημα είναι εάν όντως το Δημόσιο πληρώνει και σε κάποιους από αυτούς τα έξοδα μετακίνησής τους για «υπηρεσιακούς» λόγους;

Πέρα από το κόστος τίθεται και σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς -την ώρα μάλιστα που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει κατ’ επίφαση το «βαθύ κράτος» και υπόσχεται να το θεραπεύσει ολοκληρωτικά- ουκ ολίγοι έχουν κατεβάσει μολύβια και ρολά, αν και έχουν θέσεις ευθύνης στη διοικητική δομή των φορέων που υπηρετούν. Εκτός κι αν μπορούν ταυτόχρονα να τρέχουν ανά την επικράτεια για τον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ.

Η «γαλάζια» επιτελική ομάδα του Κυριάκου

Την επιτελική ομάδα για τις 13 περιφέρειες αποτελούν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν σύμβουλος στο Μαξίμου του κ. Μητσοτάκη Βασίλης Κοντοζαµάνης στην Περιφέρεια Αττικής, ο προϊστάμενος στη γ.γ. του πρωθυπουργού Γιώργος Κατσαούνος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο πρώην δήµαρχος Χαλκιδέων Χαράλαµπος Μανιάτης στην Περιφέρεια Κρήτης, ο γ.γ. του ΕΟΤ Δηµήτρης Φραγκάκης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο διευθυντής της Κ.Ο. της Ν.Δ. Μπάµπης Σιάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πρώην δήµαρχος Χαϊδαρίου Δηµήτρης Μαραβέλιας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρµπας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο πρόεδρος του Οικονοµικού Επιµελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Γεωργιάδης στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο γ.γ. του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνος Λογοθέτης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κάτω από αυτούς έχουν οριστεί 59 στελέχη για τις εκλογικές περιφέρειες. Και ανάμεσα σε αυτούς:

Ο Νίκος Γερασιμίδης στην Α’ Αθηνών έχει τοποθετηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019 αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), που παρέχει συμβουλές στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Τον συνδέει κουμπαριά με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Βασίλης Κατσαρός, Β1 Βόρειος Τοµέας Αθηνών, είναι γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ομίλου ΟΤΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΟΤΕ, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εργαζομένων της Deutsche Telekom.

Ο Στάθης Σταθόπουλος στον Δυτικό Τομέα Αθήνας είναι πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου, που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ασχολείται με την είσπραξη και τη διαχείριση των λεγόμενων πράσινων πόρων, καθώς και των σχετικών προγραμμάτων για το περιβάλλον και την ενεργειακή πολίτικη.

Ο Θεόδωρος Κουναδέας (Β’ Πειραιά) είναι στέλεχος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και διδάσκει μαθήματα Λογιστικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Βασίλης Σιαδήμας (Α’ Ανατολικής Αττικής) είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στην εταιρία ΕΥΔΑΠ Παγίων. Πρόσφατα ο Β. Σιαδήμας, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, ορίστηκε αντιπρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ).

Ο Παρασκευάς Γιαννόπουλος (Αργολίδα) είναι από το 2020 πρόεδρος στον Οίκο Ναύτου.

Ο Μάνος Αγγελάκης (Αρτα) είναι μέλος, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ.

Ο Δημήτρης Γεωργίκος (Γρεβενά) είναι ειδικός γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου.

Ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος (Δωδεκάνησα) έχει αναλάβει χρέη γενικού γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο Θάνος Τσαντήλας (Ευρυτανία) τοποθετήθηκε το 2109 διοικητής στο Νοσοκομείο Θήβας.

Ο Θεόδωρος Κόλλιας (Ηλεία) ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που ο κ. Μητσοτάκης όρισε επικεφαλής στη νεοσύστατη τότε γραμματεία εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, μόλις 20 ημέρες από την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ.

Ο Σπυρίδων Μάµαλης (Ηµαθία), πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Αδαµάντιος Γάκης (Α’ Θεσσαλονίκης) είχε οριστεί στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο ως αναπληρωτή διοικητής,

Ο Ηλίας Τσαούσης (Καρδίτσα) είναι ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς.

Η Ακριβή Χάραρη (Κεφαλλονιά) είναι προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Δημόσιων Εργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Ο Κυριάκος Χαµουζάς (Κοζάνη) είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ).

Ο Χρήστος Ροϊλός (Κυκλάδες) είναι διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων.

Ο Γιώργος Πέτραινας (Λακωνία) είναι μέλος στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Παγίων.

Ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας (Θεσσαλία) είναι γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Αλέκος Κόκκαλης (Μεσσηνία) είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

Ο Γιάννης Γιαρέντης (Ξάνθη) είναι επικεφαλής του διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης.

Ο Δηµήτρης Γαλαµάτης (Πέλλα) είναι γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Ο Δηµήτρης Αγαπίου (Ρέθυµνο) είναι υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτης.

Ο Μανώλης Κουτουλάκης (Σάµος) είναι ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Γιάννης Πάιδας (Σέρρες), πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, είναι πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας.

Ο Ηλίας Πλιόγκας (Φλώρινα) είναι διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας.

Ο Θεόδωρος Νίνος (Χανιά) ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Ο Βασίλειος Κοτρώνης (Χίος) είναι επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Κουρτίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Μαυρομάτης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.