Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

“Φωτιά” στην κυβέρνηση για το κόμμα του Κασιδιάρη

Η εκ νέου τροπολογία της κυβέρνησης που επιχειρεί να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα «Έλληνες» του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη και που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στην Βουλή και να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 5 Μαΐου, φαίνεται να προκαλεί «καταιγίδα» εξελίξεων και βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Ειδικότερα, η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου. Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, έκανε λόγο για «πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

 

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, που υποστήριξε πως σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής.

Αλλάζει σχεδιασμό η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζει σχεδιασμό μετά την καταγγελία – βόμβα του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟPEN και της πολιτικής συντάκτριας Σοφίας Φασουλάκη, η τροπολογία θα συζητηθεί κανονικά τη Δευτέρα (10/4) στην Επιτροπή και την Τρίτη στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί έτσι ώστε να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ο Άρειος Πάγος, και να γίνει η βούληση της κυβέρνησης πράξη και να μην κατέβει τελικά το κόμμα των Ελλήνων όπου ο πραγματικός αρχηγός είναι έγκλειστος στις φυλακές. Τα κυβερνητικά στελέχη λένε χαρακτηριστικά «φτάνει, είχαμε το παράδειγμα του 2012, είδαμε πως είναι να είναι ο Κασιδιάρης στη Βουλή, δεν χρειάζεται έναν ναζιστικό μόρφωμα να είναι στη Βουλή».

 

Επιπλέον, στο ερώτημα γιατί άλλαξε την τροπολογία η κυβέρνηση, το σκεπτικό για την αλλαγή της τροπολογίας είναι ότι «η κυβέρνηση θέλει η όποια απόφαση ληφθεί να έχει ληφθεί από 10 δικαστές, από είκοσι μάτια δηλαδή και όχι από 5 δικαστές καθώς η απόφαση πιθανό να θα προσληφθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

 

Όσο για το αν τα κυβερνητικά στελέχη θέτουν θέμα για το πρόσωπο του αντιπροέδρου, ο οποίος επίσης θα έχει λόγο στην απόφαση του μπλόκου του κόμματος Κασιδιάρη, φαίνεται «πως κάτι τέτοιο ακόμα δεν υπάρχει» παρόλο που είναι δύσκολο μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση να παραμείνει πρόεδρος σε αυτό το τμήμα καθώς οποιαδήποτε να είναι η κρίση του θα τεθεί αναμφιβόλω.

Ολόκληρη η τροπολογία

 

Η τροπολογία εισάχθηκε στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ:

 

«Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος συνδυασμοί υποψηφίων κόμματος, συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του συνεργαζόμενων κομμάτων, συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για κατάρτιση συνδυασμού Πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά oι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α) κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

 

β) Ο πρόεδρος, γενικός γραμματέας, τα μέλη διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος και πραγματική ηγεσία του κόμματος να έχουν καταδικασθεί οποιονδήποτε βαθμό κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

 

Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα παρούσα περίπτωση, ισχύει για χρονική διάρκεια επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από ημέρας οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ποινής παραγραφή αυτής ασκεί επιρροή υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. πλαίσιο του παρόντος άρθρου, πραγματική ηγεσία έχει έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής νόμιμου εκπροσώπου συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, να έχει ηγετικό πολιτικό ρόλο προς εκλογικό σώμα.

 

γ) Η οργάνωση και δράση του κόμματος να εξυπηρετεί ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η κρίση περί του ότι δράση του πολιτικού κόμματος εξυπηρετεί ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα όταν υφίσταται καταδίκη οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ιδρυτικών μελών διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα. περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν συνασπισμό. Η συνδρομή των προϋποθέσεων παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, σύνθεση του οποίου συμμετέχουν Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, λαμβάνει δύναται να σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές άλλες αρχές.

 

Προς υποβοήθηση κρίσης του, δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη προθεσμίας παρ. του άρθρου 34, έχουν:

  • τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί Κομμάτων που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους Βουλή των Ελλήνων στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος συνασπισμού,
  • τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου υποβολής υπομνημάτων στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο ελεγχόμενο κόμμα, να λάβει γνώση και να υποβάλει υπόμνημα τις απόψεις του».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.