Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο «πόλεμος» του αρνιού: Οι κτηνοτρόφοι ανεβαίνουν στα κεραμίδια

Συνεχίζεται ο πόλεμος των κτηνοτρόφων και (σε ηπιότερους τόνους) των κρεοπωλών με το υπουργείο Ανάπτυξης, με αιχμή την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα». Οπως υποστηρίζουν, η «κυβίστηση» της τελευταίας στιγμής ισοδυναμεί με ανοιχτή πριμοδότηση των σούπερ μάρκετ εις βάρος των συνοικιακών καταστημάτων, που «στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα 52 εβδομάδες τον χρόνο και όχι μόνο το Πάσχα».

Χθες, παραγωγοί και έμποροι έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), Απόστολος Ραυτόπουλος. Οι φορείς της αγοράς είπαν ότι οι τιμές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2022 τουλάχιστον κατά ένα ευρώ, έχοντας συμπιέσει το κέρδος στο ελάχιστο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 13-13,50 το κιλό στα κρεοπωλεία, αν και θα υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με τη ζήτηση.

Ποιότητες

«Αποδιοπομπαίος τράγος» αισθάνεται ο κλάδος από τη στάση της πολιτείας, δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κρεοπωλών της Θεσσαλονίκης, Νικος Μπαλαμπανίδης, ζητώντας να υπάρξει ισορροπία τιμών και κατηγοριοποίηση της ποιότητας. «Ρωτάνε πόσο θα πουληθεί το αρνί φέτος. Είναι σαν να ρωτάω πόσο θα πουληθεί το αυτοκίνητο φέτος. Εξαρτάται, το Μερσεντές ή το Ζάσταβα;». Αν αντιπαρέλθουμε το γεγονός ότι το θρυλικό γιουγκοσλάβικο όχημα έχει αποσυρθεί εδώ και δεκαετίες, ο πρόεδρος των κρεοπωλών προφανώς αναφέρεται στα «δεύτερης διαλογής» αμνοερίφια, όπως τα αποκαλούν οι επαγγελματίες, και στα λεγόμενα «ελληνοποιημένα».

Αυτά εισάγονται ζωντανά από Βαλκανικές χώρες, παίρνουν ελληνική σφραγίδα στο σφαγείο και φέρουν αυτοκόλλητο χώρας προέλευσης, που στον δρόμο… ξεκολλάει. «Να το φάμε το ρουμάνικο και το σκοπιανό, αρνάκι του Θεού είναι κι αυτό, αλλά να μην το βαφτίζουμε ελληνικό», σχολίασε στην «Εφ.Συν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσσίδης.

«Εγκλημα»

Για «έγκλημα εις βάρος των καταναλωτών και του πρωτογενούς τομέα από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα σούπερ μάρκετ» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ, λέγοντας ότι, αν συνεχιστεί η μείωση ζωικού κεφαλαίου, θα δοθεί χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία.

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως οι ελληνοποιήσεις, βλάπτουν όμως και τις εξαγωγές. Οπως έγραψε το περιοδικό Μeat News, το ελληνικό αρνάκι έμεινε εκτός της πορτογαλικής αγοράς για το καθολικό Πάσχα, λόγω πρόσφατου κρούσματος με κατασχέσεις μεγάλης ποσότητας από σούπερ μάρκετ, επειδή δεν τηρούνταν οι κανόνες ιχνηλασιμότητας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.