Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπαν ναι στο μπλόκο Κασιδιάρη – Νόμος του κράτους από χθες

Η νέα τροπολογία που βάζει «μπλόκο» στην κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, αποτελεί από χθες νόμο του κράτους και έτσι σύντομα το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κληθεί να λάβει την τελική του απόφαση.  Να σημειωθεί ότι η οριστικοποίηση των συνδυασμών θα πρέπει να έχει γίνει 12 ημέρες μετά την επίσημη προκήρυξή των εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση είναι η Μαΐου, εφόσον ο πρωθυπουργός προκηρύξει επίσημα τη διενέργεια των εκλογών στις 22 του μήνα.

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, από την οποία απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε αναλυτικά αφενός τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισε τη  νέα ρύθμιση και αφετέρου υπογράμμισε ότι τον αποφεύγει ο πρωθυπουργός όπως ο διάολος το λιβάνι. «Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν τις εκλογές, η τελευταία με την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δε θέλει άλλες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε αφήσει τον Μάκη Βορίδη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι επρόκειτο – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- για την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, πριν τη διάλυσή της, η οποία θα γίνει όταν προκηρυχθούν εκλογές (πιθανόν στις 22 του μήνα).

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  εξήγησε, επίσης, ότι η τροπολογία Κασιδιάρη μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.  «Φανταστείτε τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία και τι μεγάλη ώθηση στην Ακροδεξιά, θα ήταν τελικά μια απόφαση που θα τους δικαίωνε. Αυτά τα παιχνίδια με τη φωτιά παίζετε. Με τον θεσμικό σας ερασιτεχνισμό», επισήμανε και προσέθεσε ότι η  μάχη με το φασισμό είναι στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους δικαστές του πρώτου τμήματος και «μόλις διαπιστώσατε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία, έρχεστε με νέα τροπολογία να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος, μπας και βρείτε εκεί πλειοψηφία». «Αν δεν ισχύουν αυτά κ. Βορίδη, δώστε επιτέλους μια πειστική εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Είναι θλιβερά», συμπλήρωσε.

 

Ο Μάκης Βορίδης, εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε -σε υψηλούς τόνους- ότι η συνάντηση έγινε προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα στην εφαρμογή της διατάξεως. «Είναι θεμιτή και απολύτως επιβαλλόμενη», τόνισε ο ίδιος, παραδεχόμενος ποιο ήταν το αντικείμενο του ραντεβού. Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί την επιχειρηματολογία των ναζιστών: «Αυτή είναι η υπεράσπιση όσων θίγονται από τη διάταξη. Ποιος την ανέπτυξε στην αίθουσα; Πολύ λυπάμαι. Ο Αλέξης Τσίπρας την ανέπτυξε. Αυτό είναι το μέτωπο με το φασισμό; Το να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Συγγνώμη δηλαδή».

 

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας  κατηγόρησε την κυβέρνηση πως άφησε το θέμα Κασιδιάρη εκκρεμότητα της τελευταίας στιγμής διότι «ήταν συνειδητή επιλογή για να συντηρείται μια τέτοια συζήτηση, “ότι δήθεν όποιος δεν είναι με τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης κλείνει το μάτι στη ΧΑ“». Τέλος, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τη ρύθμιση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο να ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί πάντα αξιακά «και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρχει μέσα στη Βουλή εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.