Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εκλογές 2023: Το Σάββατο μετά το Πάσχα η προκήρυξή τους

Μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης «μαρτύρησε» την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει λίγες μέρες πιο μπροστά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία το Σάββατο 22 Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου από το Σαββατοκύριακο μετά το Πάσχα, όταν και θα διαλυθεί η Βουλή. Και, επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει εύκολα τέτοια λάθη στον δημόσιο λόγο του, «έδειξε» με έναν τρόπο τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, ο πρωθυπουργός σκέφτεται να προκηρύξει τις εκλογές στο φινάλε της εβδομάδας της Διακαινησίμου και πιθανότερα το Σάββατο μετά το Πάσχα, πριν την Κυριακή του Θωμά. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, το πρωί θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά το μεσημέρι θα μπορεί να θυροκολληθεί και το διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Όπως έγραψε από την Κυριακή το «ΘΕΜΑ», εκείνο το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός έχει βάλει στο καλεντάρι του περιοδεία στην Κρήτη και συγκεκριμένα το Σάββατο στα Χανιά και την Κυριακή στο Ρέθυμνο. Μια επιλογή με συμβολισμό, καθώς ο ίδιος έχει μιλήσει για τον στόχο να βαφτεί για πρώτη φορά η Κρήτη «γαλάζια», με δεδομένη την άνοδο του ΠΑΣΟΚ που «μασάει» ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παραπάνω συνιστά μια ελαφρά μετατόπιση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για προκήρυξη των εκλογών και διάλυση της Βουλής στις 24 Απριλίου, αν και δεν αλλάζει ουσιωδώς κάτι στο πρόγραμμα των κομματικών επιτελείων που έχουν ήδη βάλει κάτω τις κινήσεις τους και τις περιοδείες για τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειωτέον, τυχόν νωρίτερη προκήρυξη των εκλογών συνιστά και ελαφρά μετατόπιση του deadline για την απόφαση του Αρείου Πάγου ως προς τη συμμετοχή του κόμματος Έλληνες στις εκλογές ή μη. Με βάση το νόμο, αυτό θα πρέπει να γίνει έως και 12 μέρες μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Συνεπώς, εφόσον αυτή γίνει το Σάββατο 22 Απριλίου, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 3η Μαΐου. Εξ ου και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σαββατοκύριακο στο Action24 δεν δέχθηκε ως δεδομένη την 5η Μαϊου που εικάζετο ότι θα ήταν η d-day για το κόμμα Κασιδιάρη.

Παράλληλα, μετά την προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να γίνει άμεσα και η αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών από υπηρεσιακό υπουργό, ενώ λόγω των περιορισμών εμφανίσεων στα ΜΜΕ θα αντικατασταθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου από τον υπουργό Επικρατείας Ακή Σκέρτσο, μιας και ο κ. Οικονόμου είναι υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα.

Η ψήφος των αποδήμων και το Κάουνας

Μια ακόμα λεπτομέρεια που συντείνει στην προκήρυξη των εκλογών το Σάββατο 22 Απριλίου, είναι και η ελαφρά παράταση για τις δηλώσεις των αποδήμων, προκειμένου να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, με βάση την αρχική εγκύκλιο, οι αιτήσεις θα έκλειναν το βράδυ της Δευτέρας στις 23:59, πήραν, όμως, παράταση για σήμερα το μεσημέρι στις 12:00. Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις πρέπει να κλείσουν 12 μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, η νομική πρόβλεψη θα τηρηθεί εφόσον η Βουλή διαλυθεί εκείνο το Σάββατο μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 27.579 αιτήσεις για ψήφο από το εξωτερικό, είχαν εγκριθεί 19.887, ενώ απορρίφθηκαν 4.680. Υπό έλεγχο ήταν ακόμα 3.012 αιτήσεις.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι έχει προβλεφθεί να υπάρξουν τμήματα στη Λιθουανία, στο Βίλνιους και στο Κάουνας, όπου λαμβάνει χώρα το F-4 της Euroleague, όπου δεν θεωρείται απίθανο να προκριθεί ο Ολυμπιακός. Ο ημιτελικός θα λάβει χώρα στις 19 και ο τελικός στις 21 του μήνα. Ως το τέλος Μαρτίου, για το τμήμα του Κάουνας είχαν εγκριθεί 4 αιτήσεις προς ψήφο και για να υπάρξει τμήμα θα πρέπει να εγγραφούν 40 άτομα. Με δεδομένο, όμως, πως χθες διέρρευσε μέσω του protothema.gr η ύπαρξη σχετικού τμήματος, στο ΥΠΕΣ περιμένουν να δουν μήπως υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από…φανατικούς του Ολυμπιακού που θα θελήσουν, παράλληλα, να ψηφίσουν, εφόσον η ομάδα τους προκριθεί. Θεωρητικά, επίσης, αν αλλάξουν γνώμη, θα έχουν δυνατότητα να απεγγραφούν από τους καταλόγους.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ έχει ανοίξει δίαυλο συνεχούς εξυπηρέτησης και όποιος το επιθυμεί στέλνει το κινητό του στο diaspora@nd.gr ή καλεί στο +30 697 293 2760 για να εγγραφεί άμεσα ή να εξυπηρετηθεί.

Protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.