Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δυτική Αχαΐα: «Ανεβάσαμε μεροκάματα στους εργάτες γης αλλά δεν έχει λυθεί ούτε στο 30% το πρόβλημα»

Άλυτο παραμένει στην Δυτική Αχαΐα το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους αγρότες.

Μιλώντας στο thebest.gr για την σημερινή κατάσταση ο πρόεδρος των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης, τονίζει: «Η έλλειψη αυτή έχει αυξήσει τις αμοιβές των εργατών σε μια περίοδο που ο παραγωγός αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα και το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Το μεροκάματο έχει αυξηθεί, δηλαδή ενώ παλιότερα ήταν στα 25 ευρώ το οκτάωρο, τώρα έχει φτάσει στα 45 ευρώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν έρθει κάποιοι αλλά το πρόβλημα δεν έχει διορθωθεί ούτε κατά 30%».

Στην Δυτική Αχαΐα, οι εργάτες γης, είναι κυρίως από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν αλλά όπως λέει ο κ. Βεσκούκης, «τώρα τελευταία, έρχονται κάποιοι ελάχιστοι από την Αίγυπτο. Υπάρχουν και κάποιοι από την Αλβανία αλλά είναι πάρα πολύ λίγοι, δεν έχουν μείνει στα χωράφια, έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με άλλες εργασίες».

Αναφερόμενος στους λόγους, που υπάρχει έλλειψη εργατών γης στην χώρα μας, αναφέρει: «Είμαστε η πρώτη χώρα που μπαίνουν και είναι δυσκολότερο απ’ ότι σε άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, να βγάλουν χαρτιά παραμονής και έτσι επιλέγουν να μην μένουν στην Ελλάδα.  Επίσης, ρόλο έχει παίξει η μεγάλη ζήτηση από Ιταλία και Ισπανία, ενώ και τα μεροκάματα ήταν καλύτερα, οπότε ακολουθώντας και εμείς ανεβάσαμε τα μεροκάματα. Αλλά η έκδοση αδειών παραμονής δυσκολεύει την κατάσταση. Γίνονται συζητήσεις προκειμένου αυτό να αλλάξει αλλά αυτό θα το δούμε στο προσεχές διάστημα».

Πηγή: best.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.