Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η Δύση «χάνει» και την Ινδία: Μόσχα και Νέο Δελχί συνάπτουν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

Η Ινδία και η Ρωσία ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όπως δήλωσαν Ρώσοι και Ινδοί υπουργοί τη Δευτέρα και με την κίνηση αυτή το Νέο Δελχί οριστικά επιλέγει γεωπολιτικό στρατόπεδο και δεν θα είναι το δυτικό (όπως πολλοί στην Δύση εντελώς παράλογα ήθελαν να πιστεύουν).

Στην Ουάσινγκτον επέμεναν να θεωρούν τις κόντρες μεταξύ Κίνας-Ινδίας ως αποτρεπτικές για να ενταχθεί η Ινδία στο «μπλοκ» που δημιουργούν Ρωσία και Κίνα, αλλά αποδεικνύεται ένας λάθος συλλογισμός.

Οι Ινδοί απεχθάνονται τους Αγγλοσάξονες και σε ότι αφορά την Κίνα, πατά τις διαφορές τους, οι πολιτικές ηγεσίες τους φροντίζουν «να τα βρίσκουν».

Παράλληλα η Μόσχα έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Ινδία και Κίνα, κάτι που θα επαναλάβει και τις ινδοπακιστανικές σχέσεις.

Επιχειρώντας να εμβαθύνουν περαιτέρω τους διμερείς εμπορικούς δεσμούς που έχουν ανθίσει μετά την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και τις αντι-ρωσικές κυρώσεις  που επέβαλε η Δύση, Μόσχα και Νέο Δελχί θέλουν να δημιουργήσουν έναν ενιαίο οικονομικό χώρο.

Πρόκειται για μεγάλη γεωπολιτική ήττα της Δύσης, που είχε στηρίξει τα πάντα στο αφήγημα που πλασάρισε στις κοινωνίες της, ότι η Ρωσία θα συντριβεί οικονομικά, αντιθέτως έχει ανακαλύψει πολλές νέες αγορές για να αντικαταστήσει εντελώς τις δυτικές χώρες.

Η Ρωσία, παραδοσιακός προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού, εκτόπισε επίσης το Ιράκ τον περασμένο μήνα και έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S. Jaishankar δήλωσε σε εκδήλωση στο Νέο Δελχί ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε “επί της αρχής συμφωνία” σχετικά με μια εμπορική συνθήκη που ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας Denis Manturov δήλωσε ότι θα έφερνε εγγύηση για διμερείς επενδύσεις.

Η Ινδία έχει ζητήσει την ειρηνική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης μέσω διαλόγου αλλά ουδέποτε καταδίκασε την Μόσχα, προς μεγάλη απογοήτευση των Αμερικανών.

Οι συνολικές ινδικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αυξήθηκαν σχεδόν κατά τέσσερις φορές στα 46,33 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου!

Το νούμερο είναι τεράστιο ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος της Ινδίας με πληθυσμιακούς όρους.

Η Μόσχα επιδιώκει να αυξήσει τις εισαγωγές μηχανημάτων από την Ινδία για να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο, δήλωσε ο Manturov.

“Πρέπει να βρούμε μια θέση στα προϊόντα που μπορεί να αντικαταστήσει η Ινδία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης.

“Στα πολιτικά έργα, χρειαζόμαστε τόσο ευρεία συνεργασία όσο ήταν πριν από τις κυρώσεις”.

Το Reuters ανέφερε τον Νοέμβριο ότι η Ρωσία ενδεχομένως επιδιώκει να εισάγει περισσότερα από 500 προϊόντα από την Ινδία για βασικούς τομείς, όπως τα αυτοκίνητα, τα αεροσκάφη και τα τρένα, παρακάμπτοντας έτσι με άνεση τις δυτικές κυρώσεις.

Η Ινδία στοχεύει επίσης να μειώσει το αυξανόμενο εμπορικό της έλλειμμα με τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας εδώ και δεκαετίες και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για τα ινδικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο Jaishankar δήλωσε ότι οι ινδικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη ρωσική τεχνολογία και ότι το Νέο Δελχί εργάζεται για να διευθετήσει ζητήματα πληρωμών, πιστοποίησης και εφοδιαστικής.

«Η Ρωσία και η Ινδία εγκαταλείπουν το δολάριο και θα δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο στόλο δεξαμενόπλοιων για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες αγορές ρωσικού πετρελαίου από το Νέο Δελχί.

Οι δύο χώρες ουσιαστικά απομακρύνονται από το δολάριο και το ευρώ στο αμοιβαίο εμπόριο και μετακινούνται προς τα εθνικά τους νομίσματα»δήλωσε πριν τέσσερις μήνες ο  ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας, Ζαμίρ Καμπούλοφ στο RIA Novosti .

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.