Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Χαστούκι» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από τη Νότιο Αφρική: Αποχωρεί γιατί το ΔΠΔ ζητά την «σύλληψη του Β.Πούτιν» Ο Ρώσος ηγέτης θα ηγηθεί της πανηγυρικής συνόδου των BRICS τον Αύγουστο

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την σύμβαση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γιατί το τελευταίο ζητά την σύλληψη  του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν!

Αυτό ανακοίνωσε στον πρόεδρος της Φιλανδίας Σαούλι Νιινίστιο που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πρετόρια και έθεσε θένα Πούτιν.

Το ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη εξέδωσε τον Μάρτιο…. «ένταλμα σύλληψης» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΠΔ τυπικά είναι υποχρεωτική για τις χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Νότια Αφρική και ο Β.Πούτιν το Αύγουστο θα ηγηθεί της συνόδου κορυφής των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), της οικονομικής ένωσης που ξεπέρασε σε ΑΕΠ τις χώρες του G7.

«Το κυβερνών κόμμα αποφάσισε ότι είναι συνετό για τη Νότια Αφρική να αποχωρήσει από το ΔΠΔ», δήλωσε ο ο Νοτιοαφρικανός Τ.Ραμαφόζα σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη του Νιινίστο.

Η προκαταρκτική συζήτηση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο για το ζήτημα αυτό έδειξε ότι η πλειοψηφία των μελών του κόμματος θεωρεί την αποχώρηση από το ΔΠΔ «λογική κι επιβεβλημένη  απόφαση».

Η Νότια Αφρική τηρεί ουδέτερη στάση στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «θα ήθελε να εξακολουθήσει να τηρεί ουδέτερη στάση στη σύγκρουση αυτή και η προσπάθεια να αποφύγει την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ είναι καθόλα αναμενόμενη».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.