Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά “ραβασάκια” σε 200.000 οφειλέτες

«Ανεβάζει στροφές» η ΑΑΔΕ με τα ληξιπρόθεσμα, αποστέλλοντας τις επόμενες ημέρες «ηλεκτρονικά προσκλητήρια» για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων σε περίπου 200.000 φορολογούμενους που τις έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023, ενώ προγραμματίζει νέες τηλεφωνικές οχλήσεις σε χιλιάδες οφειλέτες.

Την ίδια στιγμή νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2023, όπως η ανάπτυξη εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο), η ενημέρωση ανά 3μηνο των κληρονόμων αποβιωσάντων ως προς τις υποχρεώσεις τους, η επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου δωρεάς/γονικής παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις, η επέκταση εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη, η χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα, κ.ά.

Η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για φέτος, με τον προγραμματισμό να περιλαμβάνει τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικές επικοινωνίες με φορολογούμενους με «κόκκινα» χρέη προς την Εφορία, από 89.961 το 2022. Ταυτόχρονα, με αφορμή την έκδοση των εγκυκλίων για τα νέα σχήματα των ρυθμίσεων, ετοιμάζονται ραβασάκια μέσω των οποίων θα ενημερώνονται οι υπόχρεοι για τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων.

Για την επανένταξη θα πρέπει μαζί με την υποβολή της αίτησης έως το τέλος Ιουλίου να καταβάλουν δύο μηνιαίες δόσεις, την τρέχουσα και ακόμη μία. Παράλληλα, αν έχουν άλλες «κόκκινες» οφειλές θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Επίσης όσοι είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση, έχουν τη δυνατότητα εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων να εντάξουν εκ νέου τις οφειλές της απολεσθείσας ρύθμισης στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με την καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών.

Στα e-mails, η ΑΑΔΕ θα αναφέρει ότι με την αναβίωση των ρυθμίσεων οι οφειλέτες θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα έστω και περιορισμένης χρονικής διάρκειας ενώ η Εφορία θα τους ξεμπλοκάρει τον τραπεζικό λογαριασμό διευκολύνοντας τις συναλλαγές τους.

Οι οφειλέτες που θα «γυρίσουν την πλάτη» στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς. Το 2022 επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 818.622 περιπτώσεις, ενώ προηγουμένως οι φορολογικές αρχές επικοινώνησαν με 824.582 φορολογούμενους που εμφάνισαν ληξιπρόθεσμη οφειλή για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ:

1. Ποιοι οφειλέτες μπορούν να κάνουν χρήση της πρόβλεψης για αναβίωση των ρυθμίσεων με τις 72 ή 120 δόσεις;

Ολοι εκείνοι οι οφειλέτες που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

2. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση επανένταξης;

Να καταβάλουν δύο μηνιαίες δόσεις έως 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Ποσά που είναι υπερείσπραξη, αποσβένουν παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας.

3. Τι γίνεται με τις δόσεις που έχουν απολεσθεί;

Οι δόσεις που χάθηκαν μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης.

4. Τι άλλο όφελος έχει ο οφειλέτης από την αναβίωση;

Μαζί με την αναβίωση που πραγματοποιείται, ο οφειλέτης να μπορεί να απολαμβάνει και όλα όσα ευεργετήματα τη συνοδεύουν, π.χ. ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

5. Τι άλλες υποχρεώσεις έχει όποιος κάνει αίτηση και προχωρήσει στην αναβίωση χαμένης ρύθμισης;

Οσοι έχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές, πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις 72 ή 120 δόσεις, θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.