Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ: Ρωσία και Κίνα βρέθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Στεκόμαστε σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος κατά τις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, με τον Πούτιν να τονίζει ότι το «ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας (12 σημεία) μπορεί να ληφθεί ως βάση για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης της Ουκρανίας όταν και όποτε το Κίεβο και η Δύση είναι έτοιμα για αυτό.

Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκλήρωσαν τις επίσημες «επιτυχείς και εποικοδομητικές» συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο και προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνιών για τη μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

 

 

Η Ρωσία και η Κίνα είναι «δεμένες μαζί» και απολαμβάνουν «σχέσεις καλής γειτονίας», είπε επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο, προσθέτοντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με το Πεκίνο ενώ ελπίζουν να συνεχισθούν οι επαφές τους στο μέλλον.

Ο Πούτιν είπε ότι ο ίδιος και ο Σι «πέρασαν πολύ χρόνο» και «έδωσαν μεγάλη προσοχή» συζητώντας το σχέδιο του Πεκίνου που σκοπό έχει να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

 

 

«Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε, ακόμη και στις πιο περίπλοκες καταστάσεις, λύσεις στα προβλήματα και μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα», συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι με τον Σι έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.

Σι: Η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να πιέσουν για περαιτέρω συνεργασία

Ο Σι Τζινπίνγκ, είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για να προωθήσουν μεγαλύτερη «πρακτική συνεργασία» κατά τη διάρκεια επίσημων συνομιλιών στο Κρεμλίνο.

«Η πρώιμη συγκομιδή της συνεργασίας μας αρχίζει να φαίνεται και η περαιτέρω συνεργασία προχωρά», τόνισε.

 

 

Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είπε στη συνέχει ο Πούτιν στον Σι.

Οι δύο τους συζήτησαν και για τον προτεινόμενο αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κίνα, έκανε γνωστό ο Πούτιν. Ο προγραμματισμένος αγωγός θα παραδίδει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πολύπλευρη συνεργασία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για το καλό των λαών των χωρών μας», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Σι.

russia-kina.jpg

Υπογραφές και Ουκρανία

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση «εμβαθύνοντας την ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού των δύο χωρών για τη νέα εποχή», δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Σι και ο Πούτιν «τόνισαν ότι η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών», είπε.

 

 

«Όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι οι σκοποί και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τηρούνται και να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία μιλά θετικά για την αντικειμενική και αμερόληπτη θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας.

 

 

Οι δύο πλευρές αντιτίθενται στην πρακτική οποιασδήποτε χώρας ή ομάδας χωρών να επιδιώκει πλεονεκτήματα σε στρατιωτικούς, πολιτικούς και άλλους τομείς εις βάρος των νόμιμων συμφερόντων ασφάλειας άλλων χωρών», πρόσθεσε η Κινέζα εκπρόσωπος.

Πούτιν: Πολλά σημεία του κινεζικού σχεδίου συνάδουν με τη ρωσική σκοπιά

Πολλά σημεία του κινεζικού σχεδίου «ειρήνης» για την Ουκρανία «συνάδουν με τη ρωσική σκοπιά», δήλωσε στη συνέχεια ο Πούτιν. «Πολλά από αυτά τα σημεία μπορούν να υιοθετηθούν στη Δύση και στο Κίεβο», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν καταδίκασε στη συνέχεια σχέδιο αποστολής πυρομαχικών από το Ηνωμένο Βασίλειο που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο για χρήση στην Ουκρανία.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύσει πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα αναγκαστεί να αντιδράσει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Σι: Η Κίνα είναι «αμερόληπτη» στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, είπε ότι το Πεκίνο έχει «αμερόληπτη θέση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο. Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω μεταφραστή, είπε ότι οι συνομιλίες με τον Πούτιν ήταν «ανοιχτές και φιλικές».

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος για τη σταθερή επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Τα κινεζικά μέσα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» όλων των χωρών και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.