Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρχεται νέο απεργιακό κύμα από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Πληθαίνουν τα καλέσματα για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 16 Μαρτίου, καθώς μετά και την ανακοίνωση για συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ μετατρέπεται σε γενική απεργία. Αφορμή, το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και βασικό αίτημα να αποδοθούν ευθύνες τους υπεύθυνους της τραγωδίας.

Στην απεργία ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συμμετάσχουν το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, η ΠΝΟ, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις από τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11 το πρωί της Πέμπτης.

«Όλες οι ζωές μετράνε»

Στο κάλεσμά της η ΓΣΕΕ, που αποφάσισε την απεργία στο πλαίσιο του 38ου Συνεδρίου της, επισημαίνει ότι «όλες οι ζωές μετράνε». Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ αποδέχθηκε το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και λέει «όχι στην ατιμωρησία» ενώ παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους «να γίνουν μια γροθιά με όλη τη νεολαία και τους ανθρώπους που αντιστέκονται».

Η απόφαση ήρθε χωρίς διαφωνίες, από καμία συνδικαλιστική παράταξη, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα των συνεδρίων της ΓΣΕΕ που ολοκληρώνει τις εργασίες του με την εκλογή της 45μελούς νέας διοίκησης.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουν:

  • να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
  • να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Επίσης καλεί τα Νομαρχιακά Τμήματά της, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, επίσης, έπειτα έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..

«Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τουλάχιστον 57 νεκροί και οι 4 τραυματίες, που δίνουν μάχη στη ΜΕΘ να κρατηθούν στη ζωή, δεν αφήνουν την οργή να κοπάσει. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλης της χώρας, πενθούμε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, ώστε όλα όσα απέκρυπταν οι κυβερνήσεις να βγουν τώρα στο φως. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να φροντίσει η πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην ανακοίνωσή του.

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία την Πέμπτη, καθώς η ΠΝΟ συμμετέχει στην πανελλαδική πανεργατική απεργία. 

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

ΠΑΜΕ: «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος»

Στο δικό του κάλεσμα το ΠΑΜΕ για συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια, σημειώνει ότι «διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Τονίζει ότι η απεργία της Πέμπτης πρέπει «να γίνει ένα παλλαϊκό ηφαίστειο αγώνα που η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα, να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας!» σημειώνοντας πως «έχουμε γύρω μας αρκετές “κοιλάδες των Τεμπών”!»

Και καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για:
• Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
• Την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας
• Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
• Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν έπειτα από απόφαση της ομοσπονδίας τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), επισημαίνει ότι «η τραγωδία στα Τέμπη συμπυκνώνει τις συνέπειες των πολιτικών που διαχειρίστηκαν τις αλλεπάλληλες κρίσεις από το 2010 και μετά. Πολιτικές που παρέδωσαν με ληστρικούς όρους κρατικές υποδομές σε ιδιωτικές εταιρείες, κατάργησαν εργατικά δικαιώματα, καταδίκασαν στην ανέχεια τη μισθωτή εργασία και στην ανασφάλεια τη νεολαία, κατεδάφισαν τελικά κάθε έννοια κοινωνικού κράτους».

Και τονίζει ότι «αυτές είναι οι πολιτικές που καταδικάζονται σήμερα μαχητικά από τον λαό που δεν πείθεται με το αφήγημα του ατομικού λάθους και αγωνίζεται για να γίνει πράξη το σύνθημα».

Για τον λόγο αυτό, η Διοίκηση της Ο.Σ.Ν.Ι.Ε. στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο για ασφαλή-ποιοτικό-δημόσιο σιδηρόδρομο και συντάσσεται στον αγώνα τους για εφαρμογή αυστηρών κανόνων ασφάλειας στις μεταφορές για την υγεία και ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.